zaterdag 3 oktober 2009

Dag van de Duitse Eenheid

Negentien jaar geleden is het vandaag dat Oost- en West-Duitsland op 3 oktober 1990 formeel éénwerden. Sindsdien heeft Duitsland er een vrije nationale feestdag bij, de Tag der deutschen Einheit, waarop het in de Nederlandse grensplaatsen nu al traditioneel druk is met Duitse dagjesmensen van net over de grens.

Een week of twee vóór de definitieve eenwording fietste ik tien dagen door de zich opheffende DDR. Door de oostelijke Harz naar Thüringen, onderweg overnachtend in de tent, een pensionnetje of in het zieltogende FDGB-vakbondshuis Rosa Luxemburg tussen Elend en Schierke. Bij toeval was ik vermoedelijk de eerste Nederlander die sinds 1959 weer op de top van de 1141 meter hoge Brocken stond. En de eerste burger überhaupt die dat op de fiets deed. Dertig jaar lang was de Brocken een militaire vesting van het sovjetleger op de grens van oost en west geweest en de afluisterpost voor de Oost-Duitse geheime dienst Stasi. Op de dag dat ik langsfietste werd hij weer voor het publiek geopend.

Tijdens mijn laatste bezoek aan de real existierende DDR was de aftakeling dagelijks zichtbaar. De letters DDR brokkelden van het bord voor het kantoor van de Kulturbund en de eerste DDR-relikwieën kwamen in de uitverkoop. De ondergang was onvermijdelijk, gelukkig.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: