vrijdag 30 mei 2008

Gregor Gysi van de Stasi

Het wordt gepresenteerd als groot nieuws, maar Stasi- en Gysi-watchers wisten het allang. Gregor Gysi, de welbespraakte leider van vroeger de PDS, nu Die Linke in Duitsland heeft jarenlang voor de Stasi gespioneerd.

Al tien jaar geleden stelde een enquetecommissie van het Duitse parlement “eine inoffizielle Tätigkeit des Abgeordneten Dr. Gregor Gysi für das Ministerium für Staatssicherheit der ehemaligen Deutschen Demokratischen Republik als erwiesen" vast. Deze uitspraak leek een einde aan een jarenlange discussie over Gysi’s verstrikking in het Stasi-net te maken. De spion zelf bleef zich echter verzetten en besteed al bijna twintig jaar een groot belangrijk deel van zijn werktijd aan het procederen tegen mensen en media die hem van Stasi-spionage beschuldigen. Deze maand werden opnieuw keiharde schriftelijke bewijzen aangetroffen in de kelders van de Stasi.

Gregor Gysi was advocaat in de DDR. Hij verdedigde onder andere dissidenten als Robert Havemann, Rudolf Bahro. Bärbel Bohley en Ulrike Poppe. In zijn rol als advocaat kreeg hij veel informatie over de veelal linkse dissidentengroepen in de DDR. Die vaak persoonlijke informatie hield hij niet voor zichzelf, maar seinde hij door aan het Ministerium für Staatssicherheit.

Gysi doet alsof de advocatuur in de DDR onafhankelijk was. Dat is onzin. Ook beroept hij zich op de tevredenheid van zijn cliënten. Wie de Stasi enigszins van binnen kent weet dat er alles aan gedaan werd om haar informanten te beschermen. Dat gold uiteraard ook voor advocaten, die tenslotte veel nuttige informatie konden verzamelen over politieke tegenstanders. Gysi is taai en zal zich niet zomaar laten wegsturen. Hij zal echter niet de eerste DDR-advocaat zijn, die over Stasi-werkzaamheden struikelt.

Advocaat Wolfgang Schnurr werd in de jaren tachtig op handen gedragen door de kerkelijke vredesbeweging. Hij zette zich tot het uiterste in voor dienstweigeraars. Na de val van de Muur werd hij politiek actief voor de CDU. Ondersteund door Helmut Kohl was hij lijstrekker bij de eerste vrije verkiezingen in Oost-Duitsland in maart 1990. Totdat luttele dagen voor de verkiezingsdag bleek dat Schnurr heel veel info van de dienstweigeraars doorloodste naar de geheime dienst.

De vraag is nu (of eigenlijk al heel lang) of Gysi met zo’n leugenachtig verleden acceptabel is als parlementariër. Zelf vindt hij van wel. In een toespraak in de Bondsdag draaide hij de feiten weer eens knap om door zich als slachtoffer te presenteren, terwijl hij duidelijk bij de daders hoort. Opvallend was de staande ovatie van zijn fractiegenoten van Die Linke in de Bondsdag. Het zou die partij sieren eens korte metten te maken met het DDR-verleden. Zo blijft het stempel als Stasi-partij voorlopig overeind.

Erik de Graaf

Eerder schreef ik hier over Die Linke en het DDR-verleden en Die Linke en de Stasi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten