Op Goede Grond, de vereniging tegen de komst van grootschalige glastuinbouw bij Oudeschip en de Eemshaven, is op sterven na dood. Die indruk had ik al, maar vanochtend las ik het in het Dagblad van het Noorden. En dan is het zo!
Op sterven na dood is de vereniging Op Goede Grond. Daarmee is ze er niet slechter aan toe dan het door haar gewraakte glastuinbouwproject zelf. Al tien jaar wordt gepraat over die plannen, zonder zicht op enig glasplaatje. Ik ben benieuwd hoeveel overheidsgeld al in die bodemloze put is gestort om het bedje voor "eventueel voor de Eemshaven geïnteresseerde glastuinders" te spreiden. Wie het weet mag het me mailen!
Een bealngrijk aspect ontbreekt in de glastuinbouwdroom. De glastuinder zelf. "Ja, er zijn wel geïnteresseerden, maar die vinden dat we nog niet ver genoeg zijn met de procedures", wordt wel gezegd. Onzin! Werkelijke interesse kan de procedures versnellen. Bij Terneuzen staat inmiddels een groot kassencomplex, waaraan later is begonnen dan in Eemsmond. Alleen kwam daar de belangstelling van de sector eerst en daarna pas de procedure. In Groningen werkt dat andersom. Procedures zonder belangstelling. En dat leidt tot niets.
Op Goede Grond heeft de bevolking in Oudeschip en wijde omgeving alert gehouden, waardoor de initiatiefnemers van het project (gemeente en provincie) gedwongen waren de eisen met betrekking tot bijvoorbeeld lichtuitval en landschappelijke inpassing dusdanig aan te scherpen dat er nauwelijks nog aan te voldoen viel. En passent vroeg Op Goede Grond aandacht voor het prachtige landschap aan de Noord-Groningse waddenkust en de waarde van de duisternis in onze leefomgeving. Erg jammer dat Op Goede Grond de kansloze glastuinbouwplannen niet lijkt te overleven. Wel erg bedankt voor de inspanningen!
Erik de Graaf
De Eemshaven heeft inmiddels vertier genoeg en kan ook wel zonder die kassen.
BeantwoordenVerwijderenInderdaad, Erik, erg jammer.
BeantwoordenVerwijderenWat die Waddenkust betreft: bij Sexbierum komt zoals jij weet een groot complex: 245 hectare. En dat is nog maar het begin. De provincie Fryslân heeft 450 hectare Friese Waddenkuststreek bestemd voor de uitbreiding van glastuinbouw. En in Zuidoost-Drenthe gaat men serieus aan de gang met de plannen voor aardwarmtevoorziening voor 45 hectare kassen. Als je van glastuinbouw in Noord-Nederland houdt, moet dat monter stemmen. Hoewel, de glastuinbouw bij Hoogezand-Sappemeer gaat nog steeds niet lekker. Ik heb ooit het idee geopperd om daar naast de bedrijven die op min of meer gangbare wijze gewassen telen, een conglomeraat te vestigen van demonstratie- / educatiebedrijven voor biologische glastuinbouw, van zorgkassen, een restaurant, plaatsen voor ( buitenschoolse ) kinderopvang, kinderboerderijen. Natuurlijk moest er dan een natuurplan voor de omgeving van de kassen worden opgesteld: kruiden, bijzondere grassen. Tijdens de teelt wordt het onkruid weggebrand of gewied. De extra arbeid hiervoor wordt geschat op 400 uur per hectare (http://www.gebrverbeek.nl/) Ik zag allemaal leer-/werkplaatsen, zorgplaatsen. Ik zag werkgelegenheid. Ik zag toerisme. Ik zag de daar al gevestigde glastuinbouw floreren. En wat wil nu het geval? Wageningen gaat aan de slag met dergelijke ideeën voor Flevoland. Agromere gaat het heten ( kan ik ook niets aan doen): een plan voor stadslandbouw op biologische grondslag bij Almere.Afijn, kijk zelf maar eens bij http://www.syscope.wur.nl/Actueel/y_2008/m_5/agromere.htm
Weet je trouwens dat de glastuinbouwkavels bij Terneuzen voor 80% in handen van Vlaamse glastuinders komen? Vreemd, ik dacht dat het kavelgebrek aan Nederlandse zijde zo nijpend was. Tenminste als je de diverse initiatiefnemers voor grote glastuinbouwgebieden moet geloven.
Genoeg over glas. Ik ben blij met je vriendelijke woorden.
Morgen maar eens een vleermuizenkast in de tuin hangen. Eerste vereiste: 's nachts moet het donker zijn. Dat is het hier.
Oldenzijl,
Nettie Klompsma ( lid Op Goede Grond)