dinsdag 2 juni 2009

Zonder zorg

Op 2 juni 1967 werd een demonstrant tegen het staatsbezoek van de sjah van Perziƫ aan West-Berlijn in een Berlijnse Hinterhof van dichtbij en in koele bloede door een politieagent door het hoofd geschoten. Het was het begin van een golf van politiek geweld in West-Duitsland.

Als kind al was ik al onder de indruk van de foto’s van de doodgeschoten demonstrant. Ook zijn naam Benno Ohnesorg vond ik er een om nooit te vergeten. Lang heb ik me afgevraagd wat die Ohnesorg nou voor een persoon was. In 2005 las ik de roman Der Freund und der Fremde van de Duitse schrijver Uwe Timm. Aan het begin van de jaren zestig had de schrijver samen met Ohnesorg op school in Braunschweig gezeten. Dat ze allebei wat ouder dan hun medeleerlingen waren schiep een band. Uwe Timm beschrijft zijn vroegere vriend als een zachtaardige, schrijvende en schilderende jongeman. Samen lazen ze zich dwars door de wereldliteratuur heen en lieten ze elkaar hun gedichten lezen. Benno Ohnesorg was Uwe Timms eerste lezer.

In niets leek Ohnesorg op een politieke herrieschopper, die zichzelf op een demonstratie in problemen kon brengen. Integendeel: de politieagent moet een heethoofd zijn geweest, dat in zijn aartsconservatieve woede een slachtoffer zocht. Opgehitst door de Bild Zeitung, zoals lang werd gedacht en nog steeds niet uit te sluiten valt. Maar inmiddels weten we ook dat de schutter een West-Duitse politieagent in Oost-Duitse Stasi-dienst was. Voor Ohnesorg maakte het niet veel uit. Hij was gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Op de allereerste demonstratie van zijn leven.

Erik de Graaf

2 opmerkingen:

  1. Sinds het bekende rijtje films Der Untergang - Goodbye Lenin - Das Leben der Anderen - Der Baader Meinhof Komplex is mijn interesse voor de moderne geschiedenis van Duitsland wel aangewakkerd. Zeker ook omdat het voor mij vaak niet meer dan prille jeugdherinneringen zijn. Ik geniet daarom van je bijdrages over die periode, complimenten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de complimenten, Michel. Leuk om gelezen te worden. Hopelijk blijf je mijn blog een beetje volgen. Er komt nog meer. Groeten.

    BeantwoordenVerwijderen