Noordpolderzijl is de kleinste zeehaven van Nederland, gelegen in Noord-Groningen. Net boven Usquert, een kwartiertje fietsen vanuit Warffum. Het ontstond door de bouw van een spuisluis na de inpoldering van de Noordpolder in 1814. Het is een unieke plek aan het Wad, met uitzicht op de onbewoonde eilanden Rottumerplaat en Rottumeroog. Op iets grotere afstand zie je het Duitse toeristeneiland Borkum liggen. Wie Noordpolderzijl eenmaal kent gaat er van tijd tot tijd even de kop boven de dijk steken. En daarna wat drinken in het voormalige sluishuis.
Dat Noordpolderzijl een unieke plek is wordt alleen al bewezen door het feit dat het is afgebeeld op prachtige oude schoolplaten. Tot vandaag kende ik de schoolplaat Het Groninger Wad van B. Bueninck uit 1914 de Wolters Uitgeversmaatschappij (bovenste afbeelding). Ook kende ik de schoolplaat Landbouw in de Noordpolder uit 1916 (onderste afbeelding), die staande op de dijk bij Noordpolderzijl landinwaarts blikt. In het fraaie nieuwe boek over Noordpolderzijl zag ik vandaag een nog vroegere schoolplaat van het Groninger Wad uit 1886, waarvan ik helaas verder nog geen afbeelding heb. De middelste afbeelding is van vanmiddag tussen de buiten door.
Beste Erik,
BeantwoordenVerwijderende door jou genoemde en geplaatste schoolplaat uit '1914' is eigenlijk de 2e versie van de eerste oorspronkelijke uitgave (1914) waarop het peilhuisje (buitendijks bij de sluis) niet stond. Pas in de uitgave van 1929 (jouw afbeelding) verschijnt het peilhuisje tegen dezelfde achtergrond. Dus de afgebeelde plaat is 'geschiedvervalsing' omdat de achtergrond (situatie 1914) ongewijzigd is. Het bewuste peilhuisje is geplaatst in 1927; zie verder het boek "NOORDPOLDERZIJL Thuishaven voor vissers en robbenjagers". Omdat door de bouw van het peilhuisje de schoolplaat niet meer actueel was zal de uitgever vermoedelijk opdracht hebben gegeven om de plaat bij te werken en kon men weer een paar jaar vooruit. Eigenlijk grappig dat men toendertijd decennialang toekon met een dergelijke plaat.
Albert Flikkema
Hoi Erik, ik kwam je blog tegen toen ik even wat research deed over de schoolplaat van het Groninger Wad.
BeantwoordenVerwijderenIk heb onlangs een authentieke update geschilderd, voila bij deze een link, vind je vast leuk om te zien.
http://mathieuland.blogspot.nl/2012/11/het-groninger-wad.html
Groetjes uit Groningen
Mathieu Keuter van Lewenborg