donderdag 11 februari 2010

De Stasi en de mysterieuze dood van een voetballer

“Ik heb de opdracht tot moord aangenomen, maar niet uitgevoerd”, vertelde de 65-jarige Karl-Heinz Felgner afgelopen dinsdag voor een rechtbank in Düsseldorf, waar hij voor een recente roofoverval moest voorkomen.

Lutz Eigendorf speelde bij Dynamo Berlijn en bovendien zes interlands voor de DDR. Na een vriendschappelijke wedstrijd tegen Kaiserlautern bleef hij achter aan de westkant van het IJzeren Gordijn. Eigendorfs vlucht leidde tot leedvermaak op de tribunes van de concurrerende clubs in de DDR: “Der Eigendorf ist abgehauen, wie kann man da den Bullen vertrauen”, zongen de fans van Union Berlin of Dynamo Dresden. (“Eigendorf is hem gesmeerd, hoe kun je dan de smerissen nog vertrouwen”, maar dan in het Duits op rijm). Dynamo Berlijn was de gehate voetbalclub van de gevreesde Oost-Duitse veiligheidsdienst, de Stasi. De grootste fan, de machtige Stasi-chef Erich Mielke, was tot op het bot verontwaardigd over de vlucht van een van zijn topspelers. Blijkbaar zon hij op wraak.

In maart 1983 kwam Eigendorf ’s avonds een wedstrijd met Eintracht Braunschweig om het leven bij een eenzijdig verkeersongeluk. Onmiddellijk was er twijfel over de toedracht. In zijn bloed vond men een alcoholpromillage van 2,2 promille, terwijl diverse getuigen met zekerheid wisten te vertellen dat hij die avond niet veel had gedronken. Regelmatig deden geruchten de ronde dat de Stasi het ongeluk in scène had gezet.

Na de val van de DDR in 1989 bleek uit Stasi-dossiers dat Eigendorf ook in het westen zonder het te vermoeden omringd was door Stasi-informanten. Een van een was Karl-Heinz Felgner, die in 1980 als oude bekende van Eigendorf door de Stasi naar West-Duitsland werd gesluisd. Al snel werden Eigendorf en Felgner goede vrienden in het westen met gemeenschappelijke herinneringen aan het oosten. Dat schiep blijkbaar een band.

In 2000 maakte de journalist Heribert Schwam een film en een boek over de mysterieuze dood van Eigendorf met de titel Tod dem Verräter (Dood aan de verrader"). In een Stasi-dossier vond hij handgeschreven aantekeningen die erop duidden dat de Stasi Eigendorf op die zondagavond in 1983 had gekidnapped, onder invloed van alcohol had gebracht en hem dronken in zijn auto op de vlucht had gejaagd. In een gevaarlijke bocht zou hij vervolgens zijn verblind door plotseling groot licht van een door de Stasi geparkeerde auto.

Door de uitspraken van "de voormalige Stasi-spion Felgner van afgelopen dinsdag is er weer hoop op opheldering van de oorzaak van het ongeluk cq de moord. De Berlijnse historicus Hubertus Knabe, die enkele jaren geleden een dik boek schreef over de activiteiten van de Stasi in het westen, heeft vandaag alvast bij het Duitse Openbaar Ministerie aangedrongen op heropening van de kwestie-Eigendorf. Moord verjaart tenslotte niet.

Erik de Graaf

PS: klik hier voor het uitgebreide verhaal over Lutz Eigendorf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten