donderdag 8 juli 2010

Duitsland vakantieland


Van uitgever Bert Bakker (1912-1969) is bekend dat hij op doorreis naar Denemarken alleen in Duitsland stopte om te tanken. Door de Tweede Wereldoorlog getekend draaide hij liefst bij Oldenzaal de raampjes van de auto dicht om ze pas boven Flensburg in Denemarken weer open te doen.

Bert Bakker was tijdens de Duitse bezetting nauw betrokken bij het verzet en werkte mee aan het illegale Vrij Nederland. Maar ook uit latere generaties ken ik talloze voorbeelden van mensen die Duitsland liefst mijden als de pest, zelfs in mijn eigen vriendenkring. Frankrijk, ItaliĆ« of zelfs Oostenrijk zijn volgens hen okay, maar Duitsland…

Gelukkig is hierin volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de laatste jaren een kentering zichtbaar. Duitsland mag zich onder Nederlanders verheugen in een toenemende populariteit als vakantieland. Voor korte vakanties is Duitsland inmiddels zelfs marktleider. Van alle korte vakanties werd 38% in Duitsland doorgebracht. In 2002 was dat nog 27%. Vooral het Sauerland en de Eifel zijn voor tussendoortjes in trek.

Maar ook voor de lange “hoofdvakanties” zit Duitsland het gedoodverfde vakantieland nummer 1 Frankrijk op de hielen. In 2009 gingen er volgens het CBS bijna 2,3 miljoen Nederlanders naar Duitsland, nog slechts 203.000 minder dan naar Frankrijk. De normalisering van de naoorlogse Duits-Nederlandse betrekkingen nadert blijkbaar eindelijk haar voltooiing.

Erik de Graaf

1 opmerking:

  1. Die weerzin tegen vakantie in Duitsland bestond rond 1960 nog niet hoor. Als mensen toen naar het buitenland op vakantie gingen, was dat tien tegen een Duitsland. Met de auto (vaak een Volkswagen) naar de Eifel of het Teutoburgerwoud, of met een groep op een reisje langs de Rijn, Rijn Rijn.

    De weerzin begon pas goed toen mensen zo nodig moesten bewijzen dat ze niet fout na de oorlog waren.

    BeantwoordenVerwijderen