Vandeweek een lange commissievergadering Economie & Mobiliteit gehad in het Groningse provinciehuis. Geheel volgens de verwachting, want er was een lange agenda en bij wijze van uitzondering, zo werd mij verteld, was de begintijd naar half twee 's middags verlegd. Het avonddeel was exclusief voor het agendapunt "tracékeuze van de omlegging van de N355 bij Zuid- en Noordhorn".
De behandeling van dat controversiële voorstel begon met 39 (lees: negenendertig!) insprekers. De spreektijd was voor de gelegenheid teruggebracht tot twee minuten per persoon, dus 40 x 2 = 80 minuten en dan hebben we het nog niet over de tijdsoverschrijdingen en de gemiddeld 30 seconden op- en afkomst van de insprekers.
Dertig insprekers waren tégen de rondweg door het Rietdal (ik schreef er enkele weken geleden over), maar vóór een "onderdoorweg" langs de andere kant van het dorp. Opvallend vond ik de diversiteit van de bijdragen. Niet zelden worden dezelfde bezwaren in staccato herhaald. Dit keer was de afwisseling groot. Ondernemers, boeren, wandelaars, genieters, dichters, schillders cultuurhistorici en andere bezorgde dorpsbewoners verzorgden een bijna avondvullend programma, waaraan maar net de muziek ontbrak.
Uit het gedicht 2020 - NOORDHORN NU van Ben Hoogland:
"Was het één brug? Twee bruggen had men nodig
en in een rondweg werd het dorp toen opgesloten
door een volstrekt verkeerd provinciaal besluit.
Noordhorn verstierf. Men kon geen kant meer uit,
een Gronings dorpslandschap werd overbodig.
Mijn God, dacht ik, een dorp ging naar de kloten."
Gelukkig leken de argumenten voor het landschap sterk en overtuigend. Na een jarenlang heen en weer van GS tussen twee tracévarianten maakten de meeste fracties hun uiteindelijke voorkeur bekend. Die sloeg naar gunstige kant uit. Alleen CDA en de Christenunie bleven voor de landschapsverrommelende variant. De PvdA (in meerderheid), de SP, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren hadden voorkeur voor de onderdoorweg. Daartoe neigde de Partij van het Noorden ook. De VVD maakte nog geen definitief standpunt bekend. Op 23 april valt in Provinciale Staten de beslissing.
Erik de Graaf
Summum van eenzijdigheid, precies passend in het uitgangspunt "WIJ zijn goed en ZIJ zijn fout." Als je dit leest. vraag je je in alle gemoede af, of het woord -nuance- nog bestaat. Vraag je je af, hoe honderden Noordhorner verdwaasden vóór de rondweg konden kiezen, vraag je je af..... Provinciale politiek, een parodie van/op de werkelijkheid!
BeantwoordenVerwijderenBeste meneer Blaauw,
BeantwoordenVerwijderenwe staan aan verschillende zijden en argumenteren vanuit verschillend kaders. Dat is geen eenzijdigheid of een kwestie van goed of fout. Het gaat er vooral om in gesprek te blijven.
En de politiek... die telt niet altijd koppen. Draagvlak is belangrijk, maar partijen redeneren vooral vanuit de politieke programma's, waarmee ze hun kiezers hebben getrokken. Daarbij verbaas ik me er ook over hoe fracties soms van standpunt wijzigen. Ik hoop dat dat in dit geval niet weer gebeurt. U waarschijnlijk wel.
Erik de Graaf