donderdag 21 mei 2009

WARFFUM 22.05.62

Elke stad, ieder dorp kent monumenten, die verwijzen naar meer of minder roemrijke momenten uit het plaatselijke verleden. In Warffum staat sinds 1962 op de hoek van de Westervalge en de A.G. Bellstraat het inwendige oor. Het kunstwerk werd in opdracht van de PTT gemaakt door kunstenaar Willem J. Valk. De dichter Adriaan Roland Holst schreef op 2 mei 1962 de tekst voor het monument:

“Voortaan kan
– geeft de hand maar haar stil teken –
elk waar ook in het land met wie ook spreken.
Stilte vol taal die Nederland nu bestrijkt.
In dit klein dorp werd een groot doel bereikt”.


Welk groot doel werd dan wel in Warffum bereikt? Op 22 mei 1962 werd het als laatste Nederlandse gemeente aangesloten op het geautomatiseerde telefoonnet. Na Zwitserland was Nederland daarmee het tweede land ter wereld waar het binnenlandse telefoonverkeer volledig geautomatiseerd werd. Er kwam geen telefonist meer aan te pas.

De 22e mei 1962 werd een feestelijke dag voor de PTT en Warffum. De automatisering was hot news. Er werden een speciale postzegel en een eerstedagenvelop uitgegeven. Het monument werd onthuld en plaatselijke handelsvereniging organiseerde een feestweek. De cineast Louis van Gasteren maakte een promotiefim voor de PTT onder de titel WARFFUM 22.05.62. De film eindigt met de festiviteiten rond de indienstneming van de centrale in Warffum. Burgemeester Simon de Waard ontvangt de hoofddirecteur van de PTT. En beelden uit het plaatselijke cafë. De prachtige film is op internet te bekijken.

Alleen het inwendige oor staat er, 47 jaar na dato, verwaarloosd bij. Het gedicht van Roland Holst is nauwelijks meer te lezen, het oor zelf is vies en kapot en het plantsoentje eromheen wordt slecht ondergehouden. Het siert een gemeente of een bedrijf als (inmiddels) KPN als het de verwijzingen naar het eigen verleden koestert. Een stevige opknapbeurt lijkt me hier op zijn plaats.

Erik de Graaf

3 opmerkingen: