1 september 1941 was een ingrijpende dag voor joden in Nederland. Op die dag werden joden van zes jaar en ouder verplicht een Davidster of jodenster te dragen. Op dezelfde eerste september 1941 kondigden de Duitsers af dat joodse leerlingen niet langer op niet-joodse scholen werden toegelaten. Joodse kinderen moesten op last van de nazi’s van niet-joodse kinderen gescheiden worden.
In de absentielijsten van de openbare lagere school in Warffum, “ingericht met het oog op de Leerplichtwet”, wordt de maatregel pijnlijk duidelijk in de kolom “tussentijdse in- en afschrijving” (afschrijving is de wrange term in dit geval). De negenjarige Philip Benninga is de eerste die volgens de alfabetische absentielijst werd uitgeschreven. Op de volgende pagina zijn Goltje (12) en Jozef (9) van der Hal aan de beurt, gevolgd door hun nichtje Roza (7).
De joodse leerlingen bleven overigens wel leerplichtig en reisden dagelijks met de trein van Warffum naar Groningen. Daar waren in de Prinsenstraat en aan het Zuiderdiep lagere scholen voor joodse kinderen gesticht. Oudere joodse leerlingen kregen les in de Violenstraat. Lang hebben de joodse leerlingen helaas niet meer op en neer naar Groningen hoeven reizen. Al in 1942 werden alle joodse inwoners van Warffum via Westerbork af vernietigingskampen in het oosten van Europa afgevoerd.
Erik de Graaf
Besef nu weer extra goed hoe triest het is dat wij in Nederland tegenwoordig Schuilsynagoges (!) hebben... Vind ik iets om je diep voor te schamen in het buitenland. Heb daar weinig over gelezen of gezien in de media. Politici heb ik hierover nauwelijks gehoord. Tja, misschien kan je verhalen over een Schuilsynagoge of lokjoden beter bagataliseren of doodzwijgen.
BeantwoordenVerwijderenHarry
Wat is een Schuilsynagoge en een lokjood, ik ben een nieuweling in NL ik weet niet veel .Is het iemand die lijkt op een Jood of wat bedoel jij eigenlijk ?
BeantwoordenVerwijderen