dinsdag 8 januari 2013

Jarige Bowie en de Boze Brug


Hoog boven de spoorrails van S-Bahn en Fernverkehr strekt de Bösebrücke strekt zich uit over het lidteken van Berlijn, het oude grensgebied tussen Oost en West. Daar waar ooit de Berlijnse Muur stond. Tussen Prenzlauer Berg in het oosten en Gesundbrunnen in het westen.
Aan de oostkant van de Bösebrücke was tot 1990 de Oost-Duitse grensovergang Bornholmer Strasse. Dat was geen grensovergang voor mij, ik mocht alleen via Checkpoint Charly of Bahnhof Friedrichstrasse naar Oost-Berlijn en vooral op tijd weer terug. De grensovergang Bornholmer Strasse was er speciaal voor West-Duitse toeristen of voor Wessies op familiebezoek. Vaak wordt ze daarom de Bornholmer Brücke genoemd.
De drukste dag op de Bösebrücke was de negende november 1989. Op die gedenkwaardige avond van de val van de Muur ging de Grenzübergangsstelle Bornholmer Strasse als eerste open. Duizenden, misschien wel tienduizenden Ossies gingen voor hun eerste uitstapje naar West-Berlijn over de Bösebrücke. Die werd daardoor een feestelijk-emotionele en historische plek.
De Bösebrücke heette overigens niet zo door haar boosaardigheid of doordat ze 28 jaar voor alle verkeer getremd was. Eerder heette ze de Hindenburgbrücke, maar vanaf 1948 was ze genoemd naar de communistische verzetstrijder Wilhelm Böse.
Tja, hoe kom ik daar nu ineens op? David Bowie is vandaag jarig. Zesenzestig jaar is hij geworden en dat viert hij met een nieuwe single, waarin de Bösebrücke en andere plekken in Berlijn bezongen worden. Gefeliciteerd, Bowie!
Erik de Graaf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten