zaterdag 18 januari 2014

Het Pakket van Kamp en de scheuren in het vertrouwen van Groningen


Onderweg van werk naar huis koop ik elke vrijdagmiddag mijn biologische boterhammen in de natuurvoedingswinkel in Loppersum. Gistermiddag wandelde ik even door naar het gemeentehuis. Het was een paar minuten voor half vijf. Minister Kamp zou bijna aan zijn persconferentie beginnen over gaswinning en aardbevingen in Noord-Groningen.

Op de radio had ik net gehoord dat het aardbevingsgebied voor 1,2 miljard gecompenseerd zou worden. Mooi bedrag leek me, maar de ruime financiƫle regeling deed me het ergste vrezen voor de veiligheidskant van het verhaal. De informatie over het terugdraaien van de gasproductie, die bepalend is voor de kans op zwaardere aardbevingen, leek me een enorm gegoochel met cijfers. Rond Loppersum zou de winning met 80% verminderen. Dat klonk goed, maar hoeveel procent zou dat zijn op de totale gaswinning?


“De totale gasproductie uit het Groningerveld wordt voor de jaren 2014, 2015 en 2016 begrensd op respectievelijk 42,5, 42,5 en 40 miljard m3”, zag ik later in een brief van het Ministerie van Economische Zaken. Dat is dus geen vermindering, maar geheel conform oude afspraken van de staat met de NAM. Wat in Loppersum minder gewonnen wordt moet dus elders extra opgepompt worden. Met welke gevolgen? Niemand weet het echt (zie ook: Herman Damveld op site Co2ntramine).

Ik woon in Warffum, aan de rand van het aardbevingsgbied. Een kilometer of vijftien ten noordwesten van Loppersum. Ook aan de rand van het gebied is overal aardbevingsschade zichtbaar. Van grote tot kleine. Rond mijn dorp zijn eeuwenoude boerenschuren gestut om instorting te voorkomen en er zijn in honderden huizen duizenden scheuren door de bevingen ontstaan (zie ook: brochure Groninger Bodem Beweging). Mijn eigen huis hoort bij de kleinere schadegevallen, maar in februari krijg ik de aannemer over de vloer om voor ruim zesduizend euro aan erkende bevingsschade te herstellen. Fijn dat het hersteld wordt, maar veel zin heb ik niet in die overlast.


De gisteren gepresenteerde maatregelen garanderen onvoldoende veiligheid voor het gebied. De kracht van de volgende beving kan volgens nieuwe inschattingen nog steeds tot fors zwaarder dan 4 op de Schaal van Richter oplopen. Het lijkt erop dat het veiligheidsaspect door een onverwacht ruime financiƫle regeling wordt afgekocht. De demonstranten in Loppersum leken dat gistermiddag wel door te hebben. Klokslag half vijf werden de dranghekken een paar meter voor me doorbroken en werd het gemeentehuis bestormd. Het is zeer de vraag of het Pakket van Kamp de scheuren in het vertrouwen van Groningen heelt.

Erik de Graaf

1 opmerking:

  1. Uiteindelijk blijft er dus vooral veel verdriet achter bij de Groningers.
    Ja, ik stook mijn huis warm met aardgas.
    Maar nu ik winddeler ben geworden vraag ik mij af of ik niet al mijn verbruikte energie naar m.b.v. wind verkregen electriciteit moet gaan omzetten.
    Het sprookje van rijkdom in Nederland en er makkelijk warmpjes bij zitten heeft een zeer wrange kant gekregen.
    Bezorgde groet,

    BeantwoordenVerwijderen