In het drukke centrum van de wereldstad Londen steekt men sinds gisteren diagonaal over. Op het Oxford Circus zijn de stoplichten zo afgesteld dat bij groen voor de voetgangers al het andere verkeer stilstaat, zodat zowel recht als diagonaal over speciaal aangebrachte zebrapaden naar de overkant kan worden gewandeld. 5,5 miljoen euro heeft dat gekost.
In mijn hometown Vlaardingen wordt al ruim dertig jaar schuin overgestoken. Op het kruising van de Korte Hoogstraat en de Gedempte Biersloot in het aanzienlijke minder drukke Vlaardingse centrum zijn al sinds 1977 diagonale zebrapaden aangebracht. Voor aanzienlijk minder geld dan in Londen, mag ik aannemen.
De Vlaardingse goegemeente vond het indertijd het maar overdreven om letterlijk en figuurlijk uit de pas te lopen. Maar wethouder Goudriaan, ook berucht om de afbraak van historische panden projecten ten behoeve van de “vaart der volkeren”, kreeg er veel publiciteit mee en blijkt nu ineens zijn tijd ver vooruit te zijn geweest. Als jongere in een stad waar nog niet zoveel te beleven viel was het leuk 's nachts alle oversteekmogelijkheden uit te proberen.
Op Wikimapia is de bescheiden uitvoering van het Vlaardingse oversteekproject te bewonderen.
Erik de Graaf
Die 5,5 miljoen moet wel even in het juiste perspectief worden gezet. Deze is niet alleen voor de herinrichting van het kruispunt voor schuin oversteken, maar voor de herinrichting van het complete uitgaans- en winkelgebied aldaar.
BeantwoordenVerwijderenEen kleine nuance is dus wel gewenst.
Marcel,
BeantwoordenVerwijderendaar zou ik niet van overtuigd zijn. Op de site van de BBC is te lezen dat "the £5m junction is able to handle double the number of pedestrians and ease overcrowding at the busy intersection." Het bedrag is wel degelijk alleen besteed aan de herinrichting van het kruispunt. Moeten ze daar weten, maar toch...
Erik