donderdag 19 augustus 2010
Koning Voetbal Mars
Half Nederland zat vroeger op zondagmiddag gekluisterd aan de radio. Langs de Lijn, met flitsen de eredivisiewedstrijden van die middag. “Er is gescoord in Amsterdam”, klonk het dan uit de transistor aan mijn oor, “over naar het Olympisch Stadion”. In zijn BinBlog beschreef Harmen Binnema gisteren hoe hij al voordat de verslaggever iets had kunnen zeggen aan het juichen op de achtergrond kon horen welke ploeg er gescoord had. “Een bescheiden geluid uit de Meer was doorgaans geen goed teken”, volgens Harmen. Een herkenbaar gevoel, ook al vond ik het juist een goed teken als het midden in een muziekje stil bleef bij een thuiswedstrijd van Ajax. Stilte in de Kuip was voor mij weer onheilspellender, maar dat was (en is) een kwestie voor persoonlijke voorkeur.
Langs de Lijn was voor mij een vlucht uit de zondagse saaiheid. Buiten gebeurde er nooit veel in het Vlaardingen-West van rond 1970. Zo levendig als op een doordeweekse dag in de kinderrijke Westwijk, zo doods was het op zondag. Gezinnen wandelden in formatie naar kerk of grootouders en de vele trapveldjes in de buurt bleven een dag ongebruikt. Pas ’s middags kwam er vertier: Langs de Lijn op Hilversum I. Met flitsen van alle negen gelijktijdig gespeelde eredivisiewedstrijden (dat was wel lekker overzichtelijk).
Harmen Binnema geeft aan dat de muziek bij Langs de Lijn sinds jaar en dag zodanig wordt gekozen dat niemand het erg vindt als een liedje plotseling wordt onderbroken voor een doelpunt. Inderdaad was de muzikale keuze wel eens tenenkrommend, zelfs voor een tienjarige jongen in 1968. Maar de nieuwsgierigheid naar het spelbeeld op de negen velden werkte dat naar de achtergrond. Zelfs de Koning Voetbal Mars uit 1934 van Willy Schootemeyer, waarmee Langs de Lijn jarenlang steevast om twee uur begon, werd op de koop toegenomen.
Ik doe tegenwoordig andere dingen op zondagmiddag, maar geloof niet dat de NOS haar luisteraars nog steeds met de Koning Voetbal Mars pijnigen. Ik vraag me nu wel af tot wanneer ze Langs de Lijn traditioneel met die Mars hierboven in een recente uitvoering van het harmonie Orkest Roosendaal) zijn begonnen. Wie weet het?
Erik de Graaf
Heette dat programma in de jaren '60wel Langs de Lijn?
BeantwoordenVerwijderenHet staat me bij dat de naam toen anders was. Sport op zondag of zo.
Koning Voetbal:
http://www.youtube.com/watch?v=ulKyDL5TZeM
De eerste uitzending van 'Langs de Lijn' was in januari 1967. Voor die tijd waren er wel wat andere programma's, bijvoorbeeld 'Tussen Start en Finish' van de VARA en 'Marathon' van VARA en KRO. 'Langs de Lijn' ontstond om de sportieve versnippering over meerdere omroepen te voorkomen.
BeantwoordenVerwijderenIk ga morgen eens informeren bij bij mijn NOS-collega's van Langs de Lijn. Ze zitten vijf meter bij me vandaan.
BeantwoordenVerwijderenKan het zijn dat je je vergist?Niemand bij Langs de Lijn (althans, de redacteuren die vandaag en gisteren aanwezig waren) kan zich herinneren dat Koning Voetbal ooit de begintune was van het programma.
BeantwoordenVerwijderenWat mijzelf betreft: bij mij roept de mars ook geen enkele associatie op met LdL, terwijl ik vroeger ook een fervent luisteraar was.
Verwar je het misschien met de tune van Sport in Beeld, de voorloper van Studio Sport? Dat programma begon wel met een mars (maar niet Koning Voetbal).
Hoi Egbert,
BeantwoordenVerwijderenik schreef dat Langs de Lijn jarenlang steevast met de Koning Voetbal Mars begon. Ik doelde niet op de tune, maar op de eerste muziekjes. Ergens tussen twee uur en het beginsignaal van de wedstrijden werd die Mars in mijn herinnering gedraaid. Ik ga nu bijna twijfelen, maar zou niet weten hoe ik mijn "trauma" met die Mars anders opgedaan zou hebben. Wie verzorgde altijd de muziek? Was dat niet ene Van der Velde? Die heeft dat volgens mij heel lang gedaan. Die moet weten hoe dat zit met die Mars.
Groet,
Erik
Dat was Herman v.d.Velde. Die is al een paar jaar met pensioen.Ik zal eens informeren naar zijn email-adres.
BeantwoordenVerwijderenMaar eerst even naar Rusland.