woensdag 3 december 2008

Bevolkingskrimp & woningbouw

Prachtige bruggen vormen verbindingen naar doodlopende straatjes in een nieuwbouwplan in Warffum. Maar de straten blijven voorlopig onbebouwd, want er worden nauwelijks kavels verkocht.

In Warffum gaat het om tweeƫnzeventig kavels in het plan De Laan-Zuid. Acht huurwoningen voor senioren zijn bijna klaar. Op de overige 64 beschikbare kavels zijn momenteel vier koopwoningen in aanbouw. Veel meer zit er nog niet aan te komen. Op Funda staan momenteel 35 woningen in Warffum te koop. Voor een belangrijk deel van huiseigenaren die graag naar de nieuwbouw willen verhuizen. Voorwaarde is wel de verkoop van hun oude huis. Maar aan wie?

In Uithuizen is de situatie niet veel gunstiger in het plan Almersma. Van de 61 kavels worden er twaalf door een woningcorporatie bebouwd. Op de 49 overige kavels zijn er een stuk of acht zichtbaar verkocht. De woningen worden bewoond of zijn in aanbouw. Daarvan drie van de twaalf op een drie jaar geleden met veel bombarie aangekondigde nepwierde.

Het is kredietcrisis. De woningmarkt plukt daarvan de wrange vruchten. Maar er is meer aan de hand. Krimp, dat wil zeggen dat de bevolking in Noord-Groningen almaar sneller afneemt. Moeilijk te accepteren voor bouwlustige gemeentebesturen, die de krimp lange tijd bagatelliseerden of zelfs ontkenden. Warffum en Uithuizen staan niet op zich, maar zijn voorbeelden van wat in veel andere gemeenten ook gebeurt. Prachtige landelijke plekken worden omgetoverd in lege, maar bouwrijpe vlaktes. Zonde!

En nu, eindelijk, wordt het paard achter de wagen gespannen. De gemeente Eemsmond heeft met de buurtgemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum een onderzoek aangekondigd naar de leegloop van de Eemsmondgemeenten. Beetje laat.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: