zondag 27 september 2009

Doof in de politiek

Sommige politici lijken doof en ook nog eens blind voor de maatschappelijke problemen van het moment. In het Oostenrijkse parlement zit sinds afgelopen zomer in de Groene fractie een gehoorloze vrouw, die juist in gebarentaal haar statements heel duidelijk weet te maken.

Helene Jarmer verloor haar gehoor op tweejarige leeftijd door een auto-ongeluk. Dat plaatste haar overigens op één lijn met haar ouders, die al doof waren. Zo werd de gebarentaal haar moedertaal. De geschreven en lipgelezen taal was voor haar een moeizaam bestudeerde vreemde taal, waarin ze wél haar academische studie moest volgen en carriere moest maken. Ze was jarenlang voorzitter van een Oostenrijkse bond voor doven en slechthorenden en docent voor onderwijs aan gehoorlozen aan de universiteit van Wenen.

Sinds juli is Helene Jarmer lid van de Groenen in het Oostenrijkse parlement. In haar maiden speech gaf ze een college over en in gebarentaal, dat door een doventolk vertaald werd. “Tot nu was het zo dat doven alles moesten doen om door de horenden begrepen te worden”, gebaarde Jammer. “Nu moeten de collega-parlementariërs eraan werken, dat ze ook met mij kunnen communiceren”. Haar indrukwekkende speech is te zien op youtube.

Erik de Graaf

3 opmerkingen:

Egbert zei

Hallo Erik,

Mooi verhaal. Eén ding: 'doofstom' is een verouderd woord dat door doven tegenwoordig als beledigend wordt ervaren. 'Doof', zonder de toevoeging 'stom', zo noemen doven zichzelf, en zo willen zij ook genoemd worden.

Mijn grootvader zat in het dovenonderwijs. Als secretaris van een naar hem genoemde stichting zit ook ik een beetje in de dovenwereld. Zie: www.drögefonds.info.

(Donaties zijn welkom!).

Erik de Graaf zei

Verontschuldigingen. Ik zit niet zo in die wereld, maar was onder de druk van het verhaal van Helene Jarmer. Hierbij verbeterd.

Erik

Egbert zei

Ik bedoelde het niet zo streng ...