maandag 22 februari 2010

Balkenende V: vandaag al?

Voor de één een droom, voor de ander een nachtmerrie: het kabinet-Balkenende V. Het CDA-bestuur heeft Balkenende naar voren geschoven als lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen en het volgende Balkenende-kabinet is dus niet ondenkbaar.

Na de verkiezingen?

Balkenende V zou er weleens eerder kunnen zijn dan we denken. Bijvoorbeeld vandaag nog als rompkabinet van CDA en CU (eventueel met gedoogsteun van VVD en PVV) om op de winkel te passen en met als enige taak de voorbereiding van verkiezingen in mei. De PvdA-ministers hebben ontslag genomen. Bovendien is de werksfeer met CDA en PvdA ondraaglijk, stel ik me voor.

Overigens was Balkenende III ook zo’n kabinet, nadat D66 uit Balkenende II was gestapt. Dat rompkabinet schreef de Tweede Kamerverkiezingen van november 2006 uit en “regeerde” tot Balkenende IV in februari 2007 geformeerd was. Het was dus niet zo dat er alle vier de Balkenende-kabinetten struikelden. Het derde kon onmogelijk vallen.

Het overigens iemand Willem Alexander gezien bij de gouden Wüst-rit? Ik niet. Had hij er vannacht weinig vertrouwen in of is hij halsoverkop naar huis vertrokken om stage te lopen bij zijn moeder?

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: