donderdag 26 augustus 2010

Wil Wilders zelf wel?

De CDA-achterban is in verwarring over regeringssamenwerking met de PVV. Ook binnen de VVD is discussie, zij het minder en wat rustiger.

Alleen de PVV-achterban houdt zich rustig. PVV-achterban? Leden zijn er niet en de PVV-vertegenwoordigers in de Tweede Kamer en twee gemeenteraden mogen niets zeggen zonder uitdrukkelijke toestemming van leider Wilders. Ze houden liever hun mond, want een ongeoorloofd geluid is niet goed voor de carriĆØre.

Maar wil Geert Wilders zelf echt een minderheidskabinet van VVD en CDA gedogen? Of ziet hij de formatie in zijn hart liever na een lang onderhandelingsproces stranden om weer verongelijkt te kunnen brullen dat hij buitengesloten wordt? Met stijgende koersen van Synovate en De Hond als resultaat.

Met zijn provocaties lijkt hij zijn gesprekspartners van tijd tot tijd een breuk op een presenteerblaadje aan te reiken. Eerst met het plan om op 11 september een toespraak tegen de bouw van een islamitisch centrum in New York te houden en gisteren door CDA-voorzitter Bleker af te schilderen als “een zeurpiet, die aan vakantie toe is”. Het lijkt me geen poging om een twijfelend CDA over de streep te trekken.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: