vrijdag 5 oktober 2012

Linkse coalitie volgens Warffum

Op 12 september waren er Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. Het kan u nauwelijks zijn ontgaan. Wekenlang krakeelden politici doorelkaar, zichzelf voortdurend herhalend “in het belang van Nederland”. Na de verkiezingsdag keerde een weldadige rust weer. De politici sloten hun monden. Er heerst radiostilte.
 
In de weergekeerde rust proberen de politici, die elkaar in campagnetijd uitmaakten voor “een gevaar voor Nederland”, opeens samen een regering te vormen. De uitslag laat nauwelijks een andere mogelijkheid over dan die coalitie tussen de twee grootste partijen, die elkaar eigenlijk wilden uitsluiten. Een volk krijgt de regering die het verdient, wordt vaak beweerd. De Nederlandse kiezer heeft de vertegenwoordigers van de veroorzakers van een fenomenale financiĆ«le crisis beloond met de meeste stemmen. Ik begreep dat al twee verkiezingen lang niet.
 
Gelukkig woon ik al 21 jaar in Warffum, een rustig dorp op het Groninger Hoogeland. Vijfentwintighonderd inwoners, waarvan de stemgerechtigden in twee stembureaus hun favoriete vakje rood mochten kleuren. Vorige week kreeg ik de uitslag van de verkiezingen in Warffum onder ogen. Ze week behoorlijk af van het landelijk beeld.
 
Als de Warffumer verkiezingsuitslag wordt omgerekend naar 150 Kamerzetels doen zich plotseling heel andere coalitiemogelijkheden voor. De landelijke beoogde regeringscoalitie van VVD en PvdA zou met 80 omgerekende zetels ook in Warffum de grootste coalitiemogelijkheid zijn. Doordat de PvdA in Warffum veel groter is dan de VVD zou PvdA-leider Samsom in ieder geval premier worden. Naast de coalitie met rechts zou hij echter van de Warffumers ook de kans krijgen een links kabinet te vormen. Samen met de SP komt de PvdA op 78 zetels. Met zes GroenLinkse zetels erbij zou links nog rianter in het pluche zitten.
 
Tja, met de uitslag van Warffum kun je iets moois beginnen. De landelijke uitslag blijft uiteraard leidend. Toch is het prettig te weten met wie je in een dorp woont.
 
Erik de Graaf
 
Omgerekend naar 150 zetels zou Warffum in Den Haag voor de volgende zetelverdeling zorgen:

-          VVD 22 zetels (landelijk 41)
-          PvdA 58 zetels (landelijk 38)
-          PVV 9 zetels (landelijk 15)
-          CDA 13 zetels (landelijk 13)
-          SP 20 zetels (landelijk 15)
-          D66 8 zetels (landelijk 12)
-          GroenLinks 6 zetels (landelijk 4)
-          ChristenUnie 6 zetels (landelijk 5)
-          SGP 1 zetel (landelijk 3)
-          PvdD 5 zetels (landelijk 2)
-      50PLUS 2 zetels (landelijk 2)
 

Geen opmerkingen: