zondag 9 april 2017

NAM houdt open huis in Warffum


In januari was het veertig jaar geleden dat ten noorden van Warffum een boortoren van de NAM werd bezet. Vijf actievoerders beklommen het bouwwerk op een gure winterdag in 1977. Ze vermoedden dat in Warffum stiekem onderzoek werd gedaan naar mogelijkheden om radioactief afval op te slaan. De actievoerders werden op de grond ondersteund door tientallen sympathisanten. Na een bezetting van tien uur in regen en windkracht 9 stapten de bezetters in een hoogwerker van de Mobiele Eenheid. Einde actie.

Het was misschien wel de eerste actie tegen de NAM in Noord-Groningen. Inmiddels zijn er vele acties gevolgd. Gelukkig is er geen radioactief afval in Noord-Groningen opgeslagen, maar de gevolgen van de gaswinning zijn even desastreus. Ook in Warffum, dat aan de rand van het gasgebied ligt, is vrijwel huis-aan-huis bevingsschade aan woningen, boerderijen en scholen. Sinds dertig jaar wordt ook gas gewonnen uit het kleine Warffumer gasveld. Precies op de plek waar veertig jaar geleden de boortoren werd bezet.


Vorige week werd bekend dat Economische Zaken toestemming heeft verleend om de gaswinning in 28 kleine gasvelden in het land fors te verhogen. Ook in Warffum. Zonder overleg met de plaatselijke bevolking en met het gemeentebestuur en zonder enige openbare procedure. De gemeenteraad van Eemsmond nam vorige week met algemene stemmen een motie aan, waarin stond dat minister Kamp zonder fatsoenlijk overleg de gaskranen niet verder open mocht draaien. Met overleg overigens ook niet, wat mij betreft.

Gisteren ontvingen de bewoners van de noordkant van Warffum een brief (ten zuiden van de Juffer Marthastraat heeft volgens mij niemand de brief ontvangen), waarin werd uitgelegd dat in april en mei groot onderhoud op de NAM-locatie wordt uitgevoerd. Over de verhoogde gaswinning wordt gezwegen. In de brief worden we wel uitgenodigd om de NAM-locatie op donderdag 20 april te komen bezoeken. Er is dan een inloopsessie van 19 tot 22 uur, waar “van alles te horen en te zien valt over de locatie Warffum en aardgas in de breedste zin van het woord”. De feesttent staat er al.


Zet het alvast in uw agenda. Dan kunnen we vertellen dat we niet van de productieverhoging gediend zijn, maar dat we de NAM geen strobreed in de weg leggen als ze de gaswinning in Warffum stopzetten. Er staat nergens in de brief dat de inloopsessie alleen voor omwonenden is. Er wordt wel gevraagd even van tevoren per mail bij de NAM aan te melden. En het is verboden te fotograferen. Dat u het weet.

Erik de Graaf
Warffum-Noord


12 opmerkingen:

Johan zei

Opvoeren van winning in kleine velden? Echt? Kijk ik van op

Unknown zei

Ik herinner me ex reclameman Andre .... nog als actievoerder. Ik hielp m nog bij huisvesting in Delfzijl

Anoniem zei

We hebben in de Spoorstraat inderdaad niets van de nam gehoord !

John de Graaf zei

Ook in de Oosterstraat niks gehad, ze doen toch maar wat ze willen. Veiligheid van de mens me hol. Gaat om geld meer niet bah.

Anoniem zei

Bijzonder dat je zo moet horen dat de gaswinning wordt opgevoerd terwijl je er vlak in de buurt woont.
Breede.

SJOEKE zei

Kunt u me zeggen waar in Warffum,
en waar de mail-aanmelding / nam naartoe moet ?
Weer 'ns een staaltje van de ondoorzichtigheid van de nam, en - erger-:
het totale gebrek aan controle op winning door de overheid.
Vriendelijke groet, Sjoeke

Erik de Graaf zei

nam-communicatie@shell.com. Zo staat het in de uitnodiging.

Anoniem zei

Netjes een brief gehad en inmiddels ook aangemeld. Interessant genoeg om een kijkje te nemen ��.

Anoniem zei

Ook geen brief aan de Pastorieweg

Martin Red Crow zei

Ik besteed o.a. ook aan Groningen aandacht op www.standing-rock.nl en https://www.facebook.com/groups/StandingRockNL en dit lijkt mij een goede aanleiding om vanuit heel Nederland eens naar de "Open dag van de NAM" te komen... wat vinden jullie daarvan?

Irene zei

Hee Eric. Ik wil me wel aanmelden maar zie niet waar....kom uit Den Haag....heb nog wel een slag om de arm ivm mobiliteit.....en is er al een idee iets samen te doen of tegelijkertijd in te lopen????

Martin Red Crow zei

Ik heb een event aangemaakt met alle informatie op:
https://www.facebook.com/events/1354063857965712/