maandag 21 april 2008

Een klein trucje van Koop Tjuchem

Mijn voetblessure is genezen, waardoor ik sinds enkele weken weer wat rondjes door het Groninger landschap ren. En dan ziet de wereld er toch weer anders uit. Niet altijd mooier, helaas.

Gisteren deed ik vanuit Warffum een rondje Breede. Vanaf de secundaire weg langs de N363 heb je dan een goed uitzicht op het mooie buurtschap Breede, dat in de afgelopen jaren verprutst is door de bouw van een foeilelijke boerenschuur vlak naast het terrein van de oude Breedenborg. Er vlak achter zag ik nu een half ingestorte rieten dak van een oorspronkelijke landbouwschuur.

In mijn eerste raadsvergadering in oktober 2000 stond de bouw van een landbouwschuur en woonhuis vlak naast Breede op de agenda. De statige Breedenborg was al enkele jaren in bezit van de bouwgigant Koops uit Tjuchem (u kent hem wel van de bouwfraude), die de ooit afgebrande en weer herbouwde borg als bedrijfsconferentiecentrum wilde gebruiken.

De raad van Eemsmond stemde indertijd in. De nieuwe gebouwen zouden volgens Koop Tjuchem in de plaats komen van een schuur en bedrijfswoning op het borgterrein. Doel van de hele operatie was om het borgterrein in oorspronkelijke historische vorm te herstellen. Een houten bedrijfswoning zou worden afgebroken, de oude boerenschuren zouden weer deel gaan uitmaken van het borgterrein (onder andere als koetshuis) en ook de gracht zou weer in oorspronkelijke staat worden gebracht. Als klap op de vuurpijl was in de onderhandelingen van de gemeente met Koop Tjuchem besproken dat het borgterrein weer gedeeltelijk toegankelijk voor het publiek zou (kunnen) worden.

Inmiddels zijn we acht jaar verder. De lelijke nieuwbouwschuur in open gebi
ed is wél gerealiseerd. Verder is de situatie gebleven zoals hij was. De oude bedrijfswoning is niet afgebroken, maar wordt verhuurd. Het beoogde koetshuis is in februari gedeeltelijk ingestort en voor de grote schuur op het borgterrein staan acht zeecontainers, waarin hekwerk opgeslagen schijnt te staan, dat de gemeente Eemsmond (terecht of onterecht?) niet als omheining wenst toe te staan. En over gedeeltelijke toegankelijkheid van het terrein is nooit meer iets vernomen.

Koop Tjuchem is bekend van de grote trucs. Dit lijkt op een klein trucje om de bouw van een nieuw bedrijf mogelijk te maken. Van de tegenprestaties is nog niets terechtgekomen.

Erik de Graaf

1 opmerking:

Anoniem zei

Kan de gemeente de eigenaar niet aanschrijven? Deze brutale aap moet maar eens flink op zijn nummer worden gezet.