vrijdag 31 juli 2009

Michael Jacksons Stasi-dossier

De Oost-Duitse veiligheidsdienst, de Stasi, hield korte tijd een dossier bij van Michael Jackson. In juni 1988 gaf de zelfbenoemde King of Pop een concert bij de Brandenburger Tor, aan de westkant van de Berlijnse Muur. De Stasi vreesde dat Oost-Duitse jongeren massaal zouden proberen om flarden van het concert op te vangen. In een deze week in Duitse kranten gepubliceerde notitie van 4 mei 1988 sprak de Stasi de verwachting uit dat de jonge fans zelfs “die Konfrontation mit der Volkspolizei” zouden incalculeren.

De Stasi bereidde een afleidingsmanoeuvre voor: het West-Berlijnse concert van Jackson moest integraal op grote schermen in een Oost-Berlijns stadion worden uitgezonden. Daardoor dacht de Stasi de echte fans van de “provocateurs” te kunnen scheiden. De beelden van het concert zouden met een vertraging van twee minuten worden vertoond, zodat ingegrepen kon worden als het aan de Brandenburger Tor (en vooral aan de oostkant) tot zichtbare politieke protesten zou komen. Voor dat geval wilde de Stasi een oude video met Michael Jackson achter de hand houden.

Het kwam er door organisatorische problemen allemaal niet van. Op de dag van het concert verzamelden zich inderdaad duizenden Jacksonfans aan de oostkant van de Brandenburger Tor. De Oost-Duitse politie maakte het West-Duitse tv-teams met intimidatie en geweld onmogelijk om hun werk te doen. Het Stasi-dossier van Michael Jackson bleef dun. Behalve genoemde notitie bevat het wat foto’s van zijn bezoek aan Checkpoint Charly, een van de zwaarbewaakte grensovergangen tussen Oost en West (zie boven).

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: