donderdag 21 januari 2010

Eisern Union Berlin


De Berlijnse voetbalclub Union Berlin vierde gisteren zijn 44e verjaardag. Waarom niet de 90e of de 104e is mij een raadsel. Wie het weet mag het zeggen. Ondertussen dobbert de Eisern Unionboot op de Berlijnse Spree (zie foto).

In 1906 werd de club opgericht als SC Olympia 06 Oberschöneweide, naar een Oost-Berlijns stadsdeel. In 1920 werd de naam voor het eerst veranderd. Voortaan heette de club FC Union Berlin. Na de Tweede Wereldoorlog raakte de vereniging net zo verdeeld als de stad waar ze speelde. In West-Berlijn ging ze door als SC Union Berlin, terwijl de club in Oost-Berlijn weer SG Oberschöneweide ging heten.

SG Oberschöneweide kende na 1945 zes naamsveranderingen voordat ze in 1966 de 1. FC Union Berlin ging heten. Union was nooit de eerste club van Oost-Berlijn, maar volgde meestal de gehate concurrent Dynamo Berlin op veilige afstand. Dynamo Berlin was de club van de Oost-Duitse veiligheidsdienst, de beruchte Stasi. Als Dynamo Berlin niet op sportieve wijze landskampioen kon worden zorgde Stasi-chef én Dynamo-voorzitter Erich Mielke er wel voor dat de winst met repressieve middelen werd behaald. De nummer een stond dus meestal al voor het begin van de competitie vast.

Union Berlin was de Oost-Berlijnse arbeidersclub. Weliswaar geen verzetsclub in de DDR, maar wel een club met opvallend veel regimekritische leden en fans. En het is altijd een volksclub gebleven. Toen de club tien jaar geleden bijna bankroet was werd hij door zijn fans gered. Nina Hagen droeg haar steentje bij door bij thuiswedstrijden het clublied Eisern Union te zingen (zie filmpje):

Wir aus dem Osten geh`n immer nach vorn
Schulter an Schulter für Eisern Union
Hart sind die Zeiten und hart ist das Team
Darum siegen wir mit Eisern Union

En:

Wer lässt sich nicht vom Westen kaufen?
Eisern Union, Eisern Union

Een half jaar geleden haalde Union het nieuws door de hoofdsponsor de deur te wijzen, omdat de directeur van dat bedrijf in DDR-tijden een hoge Stasi-chef was (lees bericht van september). Overigens draait de club momenteel lekker mee in de subtop van de Zweite Bundesliga.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: