dinsdag 11 januari 2011

NEE tegen militaire politiemissie in Afghanistan

Slim verwijst de regering in haar voorstel voor de politietrainingsmissie in Afghanistan naar de motie van GroenLinks en D66 uit april 2010. “In lijn met de motie Peters/Pechtold betekent deze missie naar overtuiging van de regering een effectieve en zinvolle bijdrage”, schrijven de ministers Rosenthal, Hillen en Opstelten in hun brief aan de Tweede Kamer. Van “Grootgedoger Wilders” hoeft het kabinet-Rutte het in deze kwestie niet te hebben. Hier moet de oppositie gepaaid worden.

Ik vroeg mij vorig jaar al af waarom GroenLinks en D66 het demissionaire kabinet-Balkenende een uitkomst aanboden in een uitzichtloze zaak, waarover het kabinet net was gestruikeld. Waren Peters en Pechtold er werkelijk van overtuigd dat met zo’n civiele politiemissie het tij in Afghanistan kon worden gekeerd of wilden ze alvast voorsorteren naar de komende kabinetsformatie?

In de motie van april 2010 werd het kabinet verzocht de “behoefte op het gebied van civiele politietraining en -opleiding in Afghanistan in kaart te brengen en de Kamer conform het toetsingskader te informeren hoe Nederland daarin mogelijk kan voorzien”. De motie was overigens een stuk minder concreet dan een voorstel van een week eerder. Toen pleitten GroenLinks en D66 voor een missie van vijftig politieagenten, die zouden moeten worden ondersteund door 200 á 250 militairen.

Wat stelt de regering-Rutte negen maanden later voor? Het voorstel spreekt van een missie met de “3D-karakter”, waarmee volgens mij (het is mij niet helemaal duidelijk) wordt bedoeld dat ze politioneel, justitieel en militair is. De regering is van plan ongeveer 545 personen naar Kunduz te sturen. Ze kunnen als volgt worden onderverdeeld:
  • 225 opleiders/trainers (waarvan 40 civiele politieagenten, 20 marechaussees en 165 militaire trainers);
  • 5 justitiële experts om werkzaamheden binnen EUPOL uit te voeren;
  • 125 militairen ter ondersteuning van de missie;
  • 120 personen van de luchtmacht ter ondersteuning van vier F16’s op een luchtbasis in het noorden van Afghanistan;
  • 70 personen binnen de internationale militaire staven en hoofdkwartieren (de militaire bobo’s dus).

Van de civiele politietraining en –opleiding, waarvoor de behoefte volgens de motie van Peters en Pechtold in kaart moest worden gebracht, is géén sprake. Van de 545 personen zijn er 45 civiel: 40 civiele agenten en 5 justitiële experts. Verder worden gewoon 500 militairen uitgezonden om slecht opgeleid Afghaans politiepersoneel tot 2014 te "paramilitariseren" voor een bedrag van 467,8 miljoen euro aan “additionele kosten” (dus extra kosten).

Dit lijkt mij absoluut niet in de geest van de motie van april. Alle reden voor GroenLinks (en D66, maar daar ga ik niet over!) om het regeringsvoorstel naar de prullenmand te verwijzen. Zeg alsjeblieft luid NEE tegen de “geïntegreerde politietrainingsmissie in Afghanistan”, die niet civiel maar militair is.

Erik de Graaf

Illustratie: Onderhandelaars. ‘Loop naar de hel!’ ‘Geef je over!’- schilderij uit 1873 van Vasili Vasiljevitsj Vereshchagin uit de expositie Het onbekende Rusland in het Groninger Museum.

5 opmerkingen:

rob alberts zei

Ik ondersteun dit betoog!
Ik reken er op dat de GroenLinks fractie tegen deze uitzending stemt.
Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost

Unknown zei

Politici maken helaas niet zo vaak rationele keuzes.
Afghanistan heeft vast hulp nodig, maar welke?
Het is een feodale maatschappij, zoals de micro samenlevingen die hier bestonden in de moerassen, heide, bossen en "stadjes" van nederland in de tijd van Karel de Grote.
Probeer je even voor te stellen hoe je die mensen zou moeten helpen.

Zouden de armen ver van het hof van Karel de Grote, die het hele jaar sappelden op hun akkertje, wat hebben gehad aan politiemensen uit de 21ste eeuw?
Wij zijn aliens voor die mensen, nee erger, criminele aliens, die uitsluitend aan zichzelf denken.

Ik heb nog nergens een echte analyse gehoord, waarom een politiemacht, de afghanen zou helpen.
De mensen die haagse politici willen sturen zijn hooguit een soort sheriff en de cavalerie uit de tijd van het amerikaanse wilde westen.
Maar de afghanen zijn eerder te vergelijken met de indianen.
Zo is het beter te begrijpen dat veel Afghanen westerse aliens liever zien vertrekken.
Behalve aan het hof, natuurlijk.

De afghanen hebben meer aan rondtrekkende monniken, denk ik.

Wellicht dat we voor de vorm een aantal afghanen ergens in de regio, op een echt veilige plek wat kunnenbijbrengen, maar in welke mate mak je dan aliens van die mensen?

Ik denk dat de beste manier om ze te helpen is ze laptops of tablet PC's te sturen.
Met een zonnepaneeltje. Beide uitgevoerd met een stuk staalplaat als kogelvanger. Dit is niet cynisch bedoeld.
Op de PC zetten we dan de koran in een gekuisde, vredelievende vorm, en software om te leren lezen. Ook teksten en platjes uit de oude cultuur waar de afghanen uitkomen voordat ze met arabisch geld werden geislamiseerd.

Hiermee zijn ze meer geholpen omdat zo veel meer afghanen nieuwe kennis en scholing kunnen opdoen, dan door nederlanders daar ter plekke een paar honderd afghanen een jaar opleiding te geven.
In de feodale samenleving zijn die mensen daarna voor het leven getekend.

Een tablet PC kun je nog verbergen.
Je moet hem alleen niet in de open lucht in het donker aan doen. Dat valt op als een vuurvliegje. Vijfhonderd-duizend vuurvliegjes, ipv een missie die 500 miljoen kost.

Bekijk voor de aardigheid Buitenhof van 9 jan, met het interview van regio specialist Marc Colpaert
http://www.vpro.nl/programma/buitenhof/afleveringen/44346185/

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Alex Peters zei

Bedankt voor dit verhelderende betoog!

Anoniem zei

Een onbezonnen daad van een debiel kabinet om na de eerdere ervaringen in Afghanistan zo'n militaire geldverslindende politiemissie naar Afghanistan te willen opzetten. Om een paar maanden later te constateren, dat de VS mogelijk de aftocht zal gaan blazen, zie deze link:
http://tinyurl.com/486bvf9