maandag 7 februari 2011

“Breede populairste trouwkerk van Nederland”


Het Kerkje van Breede bij Warffum staat volgens het Dagblad Trouw van 7 februari 2011 aan de top van de ranglijst van populairste protestantse trouwkerken van Nederland. Op de tweede plaats wordt Breede gevolgd door een kerk in Nederhorst den Berg. Derde is de Gereformeerde Kerk in Voorthuizen.

Sinds een jaar of acht is het mogelijk een burgerlijk huwelijk te sluiten op fraaie locaties buiten gemeentehuizen of stadhuizen. In Warffum is naast het Kerkje van Breede ook de Schutstal in het Openluchtmuseum Het Hoogeland een officiële huwelijkslocatie.

Dat het Kerkje van Breede volgens Trouw de ranglijst aanvoert is verbazingwekkend. Ten eerste is het geen protestantse kerk meer, maar is het in bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken. Ten tweede blijken er bij navraag jaarlijks acht á negen huwelijken te worden gesloten in het Kerkje van Breede. Daar komt dan jaarlijks een stuk of drie kerkelijke huwelijken bij. Als je daarmee de Top 3 haalt moet het aantal huwelijken in Nederland behoorlijk zijn gedaald.

Ondanks alle onduidelijkheid toch reden voor een eervolle vermelding, lijkt me. En bovenal een mooie aanleiding voor een berichtje met een fraaie, vorige week gemaakte foto op warffum.nl.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: