vrijdag 18 februari 2011

Partijfinanciering: politieke invloed in de aanbieding


De Algemene Rekenkamer constateerde vandaag in een rapport dat de transparantie van financiering van politieke partijen in Nederland ernstig tekortschiet. Bovendien treuzelt Nederland volgens de Rekenkamer met het opstellen van regels om de transparantie te verhogen.

D66 en GroenLinks kondigden onmiddellijk een initiatiefwet aan, waarin absolute openheid nagestreefd wordt. Om voor overheidssubsidie in aanmerking te komen moeten politieke partijen alle giften van particulieren of bedrijven van € 1.500, - of meer voortaan publiceren. Voorkomen moet worden dat invloed op politieke besluitvorming gekocht kan worden.

Toevallig meldde de Süddeutsche Zeitung vandaag dat het bedrijf Gauselmann, de grootste Duitse fabrikant van gokautomaten, al jarenlang de mazen van de Duitse wet op de partijfinanciering opzoekt. Managers van het bedrijf schonken sinds 1990 ruim een miljoen euro aan Duitse politici van CDU, SPD, FDP en Groenen met als doel strengere regels voor gokautomaten te voorkomen.

In Duitsland bestaan al langer regels voor de financiering van politieke partijen. Vanaf 10.000 euro moeten de giften worden gepubliceerd, daaronder niet. Om zijn omkooppogingen buiten de boeken te houden schonk Gauselmann in de afgelopen twintig jaar honderden cheques van enkele duizenden euro’s. Bovendien hielden de schenkers bij de hoogte van de giften rekening met wat later van de belasting teruggevorderd kon worden. Slimme jongens van de gokautomaten.

Over de schenkingen van Gauselmann aan de Groenen berichtte het Bondsdaglid Harald Terpe vandaag op Facebook "Eenmaal heeft Gauselmann geld aan de Groenen willen schenken. Een parlementariër ontving ruim 3.000 Euro. De Groenen sluisden dat geld echter door aan een initiatief dat gokverslaafden begeleidde”, aldus Terpe. “Een blamage voor de ondernemer”, voegde hij er aan toe. Aardige actie, maar of de Groenen er met zo’n verklaring van afkomen is de vraag.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: