zondag 19 oktober 2008

Dobben

In september berichtte ik tweemaal over het dichtplempen van een dobbe bij de Oudendijk in Warffum. Diverse mensen hebben geklaagd bij gemeente, waterschap en Landschapsbeheer Groningen. Het gevolg was dat de verantwoordelijke boer door drie instanties werd belaagd. Vorige week heeft hij onder dwang van een fikse boete grond en aardappelen uit de dobbe verwijderd.

Fraai ziet het er nog steeds niet uit, zoals op de zojuist genomen foto te zien is, maar opgeruimder is het wel. De boer baalt enorm van de ophef, heb ik begrepen. Hopelijk begrijpt hij wel dat het er niet om gaat om hem te pesten, maar om een stukje cultuurhistorie van de ondergang te redden.

Het zou mooi zijn als de drie instanties, die de boer in de afgelopen weken achter de broek zaten, nu met positieve maatregelen komen om de agrarische bedrijfsvoering aan te passen aan te beschermen poelen, dobben en kreken. Ik snap best dat de kronkelende watertjes efficiƫnt boeren soms in de weg staan. Daarom mag de overheid er best iets voor over hebben om boeren te stimuleren zorgvuldig met dit erfgoed om te gaan.

Erik de Graaf

Genoemde bijdragen uit september: Cultuurhistorie boven Warffum in gevaar (13-9) en Dobben boven Warffum (15-9)

Geen opmerkingen: