donderdag 29 januari 2009

Katoesja

Mijn buurjongen van 35 jaar geleden heeft een leuke blog over Rusland. In Rusland – veraf en dichtbij schrijft Egbert Hartman over Russische cultuur, literatuur, politiek, geschiedenis, actualiteit en over zijn favoriete voetbalclub Zenit St Petersburg.

Gisteren vroeg hij zich af hoe je een nieuwe wielerploeg kon noemen naar een militaire raket, die in de Tweede Wereldoorlog de bijnaam Stalinorgel kreeg. Inderdaad, de grappen over de sprintkanonnen van Katjoesja zijn nu al niet van de lucht. De Russen noemden hun raket indertijd naar een Russisch oorlogslied over de schone Katja (koosnaam: Katjoesja). De tegenhanger van de Duitse Lili Marleen, “unter der Laterne”, neem ik aan.

Opvallend is dat de katjoesja’s of katoesja’s nog regelmatig het nieuws halen. Na de tijd van het Stalinorgel is het een soortnaam geworden, waarmee kleine artillerieraketten worden aangeduid. Daarbij maakt het niet uit of ze van Russische makelij waren of dat ze door bijvoorbeeld de Vietcong, de Hezbollah of de Taliban in elkaar geflanst werden. Het gaat bij de katoesja om een lichte raket met geringe reikwijdte. Als oorlogswapen nauwelijks effectief, maar als terroristisch wapen blijkbaar wel.

Treurig dat de fraaie, Russische Katja voor altijd met geweld wordt geassocieerd.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: