vrijdag 5 juni 2009

Allemaal winnaars

Opvallend na verkiezingsuitslagen is dat er toch altijd vooral tevreden gezichten te zien zijn. De winnaars kost het uiteraard geen enkele moeite vrolijke gezichten te trekken, de verliezers richten zich op de lichtpuntjes. Voor hen is er altijd wel een vergelijking met het verleden te vinden, die de huidige uitslag in een gunstiger licht plaatst.

Gisteren was dat niet anders dan anders. Wilders en Pechtold glommen van trots. Hun partijen hebben flink gewonnen. Het CDA troostte zich met een relatief klein verlies, maar benadrukte vooral de grootste partij te zijn gebleven. De VVD vierde dat ze niet was weggevaagd. De PVV had de oud-liberalen weliswaar overvleugeld, maar de PVV had de VVD niet leeggegeten. Van Baalen en Rutte waren het over eens dat de VVD weer helemaal terug was.

In de linkse hoek waren winnaars en verliezers te vinden. PvdA-lijsttrekker Thijs Berman maakte het bont. Hem hoorde ik gisteravond (toen hij nog van vier zetels uitging) moed putten uit het feit dat het nóg erger had kunnen zijn. De PvdA verloor dik 10%, maar won blijkbaar ten opzichte van de nog slechtere opiniepeilingen. Agnes Kant hoorde ik zeggen dat dit weer een overwinning van de SP was. Ja, ten opzichte van de vorige Europese verkiezingen. Met de uitslag van de laatste kamerverkiezingen erbij zal ook Agnes Kant teleurstelling hebben moeten wegslikken. Nog niet de helft van het percentage van toen.

Een bijzondere overwinning vierde Femke Halsema in het afsluitende televisiedebat van gisteravond. GroenLinks had echt gewonnen, maar discussieleider Ferry Mingelen had dat niet goed door omdat hij de juiste cijfers niet voor zich had. Nee hoor, zei Femke terecht. Van 7,4% naar 8,8%. “En”, vervolgde ze, “als je de percentages van D66 en GroenLinks bij elkaar optelt zijn we zelfs groter dan de PVV”. Tja, zo kan ik het ook. Wilders reageerde smalend, een beetje terecht dit keer.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: