zondag 2 maart 2014

Friedensreich R.D. Hundertwasser


Als Friedrich Stowasser werd hij in 1928 in Wenen geboren als zoon van een katholieke vader en een joodse moeder. Zijn vader overleed kort na Friedrichs geboorte. Zijn moeder liet hem na de inlijving van Oostenrijk door Hitlers Duitsland in 1938 katholiek dopen om hem onopvallend de oorlog door te laten komen.

Als kunstenaar noemde Stowasser zich Hundertwasser. Volledig: Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser. Een mafkees zou je denken, maar wel een met stijl. Zijn schilderijen waren kleurrijk als zijn naam. Zijn zelfontworpen gebouwen net zo levendig als hijzelf. Beroemd zijn het Hundertwasserhuis in Wenen, een groen tankstation of de Hundertwasser-toiletten in Nieuw-Zeeland.


Twee jaar geleden bezocht in de Hundertwasser-Bahnhof in het Duitse Uelzen, ten zuidoosten van Hamburg. Prachtig om daar uit de trein te stappen. Zelfs de toiletten zijn in stijl. “Zo kleurrijk als een fantastische sprookjeswereld”, noemde Hundertwasser het treinstation. Het schiep hij idee, maar beleefde de realisatie niet meer. Begin 2000 overleed Hundertwasser. Later dat jaar werd het geopend.

Erik de Graaf

PS - klik hier voor meer foto´s van Hundertwasser-Bahnhof Uelzen

Geen opmerkingen: