maandag 7 juli 2014

Arjen Robben: ambassadeur in aardbevingsgebied


In het kerkje van Wittewierum riep Frank Westerman onze nationale voetbalheld Arjen Robben op ook een heldenrol in zijn geboortestreek op zich te nemen. Niet door nu wel winnend te scoren in de WK-finale, maar door – liefst na dat doelpunt – ambassadeur van het aardbevingsgebied in Noord-Groningen te worden.

Frank Westerman deed zijn oproep gisteren in de Abt Emo-lezing op de wierde in Wittewierum. In het voetspoor van de Middeleeuwse abt zou Arjen Robben de noden van de streek onder landelijke aandacht kunnen brengen. Hard nodig, want nog steeds wordt in de rest van het land vaak meewarig naar het noorden gekeken, waar dramatisch wordt gedaan over aardschokken van 2,8 en 3,6 op de Schaal van Richter. Daar schrikken ze in het Iraanse Bam (6,3 in 2003) of  het Italiaanse L’Aquila (ook 6,3 in 2009) niet meer van wakker. Frank Westerman ervoer tijdens zijn excursies door Noord-Groningen dat zowel gebouwen als mensen ontzet raken door de bevingen en hun gevolgen.

Waarom is de gevoelszwaarte van de gasbevingen groter dan de plek op Richters Schaal doet vermoeden? Die vraag beantwoordde Westerman niet in zijn lezing, maar het verschijnsel wordt wel mooi verklaard in een animatie van Kor Dwarshuis. De Groninger gasbevingen vinden op 1 á 3 kilometer diepte plaats, terwijl een natuurlijke beving soms wel op honderd kilometer diepte veroorzaakt wordt. Daardoor komt er bij een gelijke kracht, bijvoorbeeld van 3,6 op de Schaal van Richter, in Groningen meer energie aan de oppervlakte. Daarnaast zorgt de Groninger klei voor zogenaamde “opslingering”, waardoor de kracht van de bevingen wordt versterkt. Dat bij elkaar verklaart dat het assortiment van de supermarkt in Middelstum vorig jaar al bij een “bescheiden” beving uit de schappen schudde.

Mooie tactische zet van Westerman om Robben als nieuwe bevingsspits op te stellen. Daar zou verder alleen Van Gaal op hebben kunnen komen. Alleen het idee genereerde al landelijke aandacht. Dat kan Noord-Groningen goed gebruiken.

Erik de Graaf

1 opmerking:

Anoniem zei

Vooral de animatie geeft een verontrustend beeld.

Mijn gasgebruik is geminimaliseerd.
Ik denk er zelfs over om helemaal op windenergie over te stappen.

Bezorgde groet,