maandag 28 juli 2014

Karl Hofer in Frankrijk


In vakantietijd moet je altijd oppassen waarheen je reist. Een eeuw geleden kwam de Duitse expressionistische schilder Karl Hofer daar ook achter. In 1914 bracht Hofer de zomer met vrouw en kinderen door in Ambleteuse aan de kust in Bretagne. Zon, strand en genoeg tijd om te schilderen.

Op de achtergrond naderde het drama van de Eerste Wereldoorlog. Een paar dagen na de uitbraak in augustus 1914 werden de Hofers als burgers van een vijandige natie in Sable d’Olonne geïnterneerd. Vrouw en kinderen werden al spoedig via Zwitserland naar Duitsland gerepatrieerd, maar Karl Hofer werd gevangen gezet in de citadel op het Île d’Yeu, een eiland in de Atlantische Oceaan op pakweg twintig kilometer uit de Franse kust. In 1916 werd hij overgeplaatst naar een interneringskamp in Carnac Plage. Op Île d’Yeu werden vanaf dat moment krijgsgevangenen ondergebracht.

In Carnac werden Hofers dagen leven weer iets aangenamer. Zijn vrouw Tilde stuurde vanuit Berlijn verf, waarmee hij eindelijk weer wat kon schilderen. Een van zijn hier ontstane werken heet Die Familie, waarschijnlijk dat waarnaar hij na jaren gevangenschap het meest verlangde. Pas in november 1917 werd Hofer in het kader van een gevangenenruil over de grens naar Zwitserland gezet. In 1919 kwam hij terug in Berlijn.

Weet waarheen u reist in uw vakantie. Ik blijf dit jaar thuis in Warffum.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: