maandag 18 februari 2008

Nogmaals Die Linke en de Stasi

Vers van de pers. De website van de TAZ meldt dat Christel Wegner, de steile communiste die de Stasi en de Berlijnse Muur in ere wil herstellen (zie mijn blog van 3 uur geleden), uit de fractie van Die Linke in de deelstaat Nedersachsen is gezet. Geheel volgens het gebruik van deze tijd (blijkbaar ook in Duitsland) wil ze haar zetel behouden.

Het zal me niets verbazen dat daarmee voor het eerst sinds vijftig jaar een fractie van de Deutsche Kommunistische Partei (DKP) in het parlement van Nedersachsen ontstaat. Christel Wegner stond als DKP-lid op de lijst van Die Linke. In een interview op de DKP-site liet ze begin februari weten dat ze zich erop verheugde te laten zien dat de marxistische DKP, die ze zo graag doodzwijgen, nog steeds bestaat in Duitsland. Nou, dat heeft ze inmiddels dubbel en dwars gedaan. Ze heeft er (geheel volgens de partijlijn) overduidelijk blijk van gegeven niets van het mislukte DDR-avontuur te hebben begrepen.

Ondertussen valt het te prijzen dat Die Linke duidelijk stelling neemt in deze kwestie, ook al zullen electorale belangen (bijvoorbeeld zondag in Hamburg) nu zwaar meetellen. Ook in Hamburg staat een DKP'er verkiesbaar op de lijst van Die Linke. Ik ben benieuwd of die al voor zondag buitenspel wordt gezet. De volgende stap zou moeten zijn eens goed te onderzoeken wie nu niet zo luid over de Stasi roept (zoals mevrouw Wegner), maar juist verzwijgt er vroeger wel voor gespioneerd te hebben. En die zitten tot in de hoogste regionen van Die Linke. Ook de onverdachte Oscar Lafontaine weet dat. Hij zorgde er twee weken geleden hoogstpersoonlijk voor dat de kandidatuur als lijsttrekker van een voormalige Stasi-medewerkster pas na de verkiezingen van Hessen en Nedersachsen werd bekendgemaakt.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: