dinsdag 11 maart 2008

Marx en Engels op hun Forum


Sinds de jaren '80 staan Marx en Engels in het brons op het Marx-Engels-Forum aan de Spree in Berlijn. Oorspronkelijk bedoeld als eerbetoon aan de vaders van het socialisme op een prominente plaats in de Hauptstadt der DDR. Op de achtergond was jarenlang het pronkstuk van Honeckers architectuur te zien: het Palast der Republik, dat in de volksmond Palazzo Prozzo of Erichs Lampenwinkel werd genoemd.

Na de ineenstorting van de DDR lag Honeckers trots zwaar op de herenigde Duitse maag. Zeker toen een overdosis asbest in het gebouw werd vastgesteld was het lot bezegeld. Ideologisch leek de verwijdering van het asbest onvoldoende, het symbool van de DDR moest worden afgebroken. Dat bleek een kostbaar en tijdrovend proces, waarover veelvuldig tot in de Bondsdag toe werd gediscussieerd.

Tegenwoordig staan Marx en Engels voor de resten van het symbool van hun arbeidersstaat. Het van asbest ontdane skelet van het Palast der Republik blijft voorlopig staan uit angst dat anders de Dom aan de andere kant van de straat verzakt. In 2012 moet een nieuw gebouw zijn verrezen. Achter de heropgebouwde facade van het oude Berliner Stadtschloss moet een modern gebouw van een half miljard euro klaar zijn.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: