zondag 16 maart 2008

Halabja - 16 maart 1988

Precies twintig jaar geleden kwamen ruim 5000 Koerden om bij een gifgasaanval door Saddam Hoessein op de Koerdische stad Halabja. Vandaag werd het drama in verschillende Nederlandse steden herdacht.

De gifgasaanval op Halabja was onderdeel van de Saddams Anfal-campagne, waarbij van 1986 tot 1988 zo'n 182.000 Koerden werden gedood. Internationale erkenning van die genocide is tot nog toe uitgebleven. Afgelopen donderdag pleitten Harry van Bommel van de SP en Fred Teeven van de VVD in Trouw voor de erkenning van de genocide op de Koerden, om te beginnen door Nederland.

Er is een goede reden om in Nederland het initiatief te nemen. Ongeveer de helft van Saddams gifgaschemicaliën werd indertijd geleverd door Nederlandse bedrijven of personen. Vorig jaar werd de Nederlander Frans van Anraat voor zijn aandeel daarin tot 15 jaar gevangenis veroordeeld.

Van Bommel en Teevens stelden vandeweek voor om in Den Haag een monument ter plaatsen ter nagedachtenis aan de vele Koerdische slachtoffers van de Anfal-campagne voor. Hopelijk ondersteunt GroenLinks het initiatief spoedig.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: