zondag 22 juni 2008

Scholier vreest 38 jaar gevangenis

Omar Kahn (18 jaar) zou deze week zijn diploma krijgen op de prestigieuze Amerikaanse Tesoro High School. In plaats daarvan zit hij nu in de bak. Hem hangt maximaal 38 jaar gevangenisstraf boven het hoofd, omdat hij tussen januari en mei in de school en haar computersysteem inbrak om zijn eigen cijfers en die van twaalf medescholieren te verhogen.

Niet zo slim van Omar. Zowel inbreken als hacken zijn verboden en leveren logischerwijs een fikse straf op. De Amerikaanse officier van justitie pakte deze kwestie serieus aan en kwam met een lijst van 69 strafbare feiten, waarop een maximale totale straf van 38 jaar gevangenis op staat.

Deze zaak toont niet alleen de onnozelheid van Omar, die zijn neus beter in de boeken had kunnen steken, maar ook de toenemende druk op scholieren in de Verenigde Staten. Wie naar een goede universiteit wil moet hoge eindcijfers hebben, bovendien een grote ambitie bewijzen en een fiks geldbedrag op tafel leggen.

Het is de vraag of Omar de ernst van zijn daden van tevoren heeft ingezien. Een fikse HALT-straf is hier zeker op zijn plaats, maar het zou toch een dol voor woorden zijn als een jongen van 18 daarvoor langdurig zou worden opgesloten.

Erik de Graaf

1 opmerking:

Anoniem zei

Dus een achttienjarige die de ernst van dit soort daden niet inziet komt automatisch voor een milde straf in aanmerking? Ik denk dat het hek dan helemaal van de dam is.

Van toenemende druk op scholieren in de Verenigde Staten lijkt me ook geen sprake. Mensen die naar een van de betere universiteiten wilden moesten altijd al hoge eindcijfers hebben, en een grote ambitie. Wat betreft die fiks geldbedragen kan er een mouw aan worden gepast, want veel van die betere universiteiten verstrekken ook beurzen.