maandag 27 april 2009

Concert voor Joapke uit het armenhuis

Op mijn zondagse fietstocht door Noordwest-Groningen werd ik gistermiddag opgehouden door vrolijke Ierse klanken, die vanaf het kerkhof van Zuurdijk klonken. Zuurdijk vierde feest voor Joapke uit het armenhuis.

Jaopke leeft slechts voort door de opgeschreven herinneringen van Geuchien Zijlma (1842-1922), een rijke herenboer en liberaal Eerste- en Tweede Kamerlid uit Zuurdijk. In zijn jeugdherinneringen beschreef hij hoe halverwege de 19e eeuw een aantal dorpsjongens opschepte over de prachtige graven, waarin hun voorouders aan de rijke zuidkant van de kerk begraven lagen. EĆ©n jongetje hield zich stil. Joapke uit het armenhuis. Voor een praalgraf voor zijn ouders was geen geld geweest. Zij lagen aan de arme noordkant van de kerk. Zonder steen, hooguit met een houten kruis, dat echter snel wegrotte. Gevolg is dat het tot op de dag van vandaag lijkt alsof er aan de noordkant bijna niemand is begraven.

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) bestaat dit jaar 40 jaar. Om dit te vieren werd een bedrag uitgeloofd voor het leukste of interessantste project in of rond een Oude Groningse kerk. In Zuurdijk werd het plan opgevat om een monumentje voor de arme kant uit Zuurdijks verleden op te richten. Armhoes-Joapke is nu een van de drie genomineerden voor de jubileumspot van de SOGK.

Het project waarvoor de meeste kaarten worden ingezameld wint de pot. Het concert voor Joapke was om geld in te zamelen voor dit sympathieke doel. Als u een stem wilt uitbrengen voor Joapke, kijk dan op zijn website.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: