donderdag 28 augustus 2008

Defensie bezet Groningse camping

Het zal je gebeuren. Je zit rustig op de camping voor je tent en plotseling valt het Nederlandse leger binnen. Het gebeurde in juli op camping Roodehaan in het Noord-Groningse Warfhuizen. Zonder enige aankondiging of vorm van overleg was de camping het middelpunt van een militaire oefening van tientallen militairen en hun materieel. Tot grote schrik van de campinggasten.

Eergisteravond behandelde de gemeenteraad van De Marne een boze brief van de campingbaas. De burgemeester zei verbijsterd te zijn over de militaire actie en had de verantwoordelijke commandant op het matje geroepen. “Een camping bezetten, wie haalt het in zijn hoofd”. Volgens de burgemeester zijn harde afspraken gemaakt om te voorkomen dat Defensie “voor de zoveelste keer” de regels overtreedt.

In 2002 was ik zelf getuige van een schandelijke militaire oefening in het Marnegebied. Op een regenachtige najaarsdag sloegen zwaar gecamoufleerde militairen hun tenten op voor de hoofdingang van het asielzoekerscentrum in Ulrum. Snel sloeg de onrust toe onder de vaak al zwaar getraumatiseerde azc-bevolking. Medewerkers van COA en van Vluchtelingenwerk, waarvan ik indertijd coƶrdinator was, hebben nog heel wat gesprekken moeten voeren om de bewoners zich weer veilig te laten voelen.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: