vrijdag 1 augustus 2008

Warffumer bijenpoepschandaal

Warffum haalt de laatste dagen weer volop de landelijke pers. Zowel de Telegraaf als het Parool berichtten over het "Warffumer bijenpoepschandaal", waarover ik in december 2006 al eens schreef. Ook TV Noord wiijdde er gisteravond een item aan.

Autohandelaar Bakker trekt fel van leer tegen de schijtende bijten van imker Dirk Blanken. De autohandelaar beweert jaarlijks twintig- Ć” dertigduizend euro schade op te lopen, omdat zijn uitgestalde occasions in bescheten staat minder goed verkoopbaar zijn. Bakker wekt bovendien de onzinnige indruk dat je in Warffum geen was buiten kunt hangen of veilig over straat kunt zonder door bijen geraakt te worden. Ik woon ongeveer net zover van Dirks bijenvolken als de autohandelaar. Inderdaad heb ik ook wel eens bijenpoepjes op mijn bolide. Ik veeg ze af en toe van het dak en heb niet de indruk dat ze schade aan de heilige koe veroorzaken. De heerlijke honing van Dirks bijen is me dan ook meer waard dan die paar poepjes.

De actie van een autohandelaar tegen de bijen van een imker lijkt mij de wereld op zijn kop. Auto’s staan volgens mij niet onmiddellijk bekend als milieuvriendelijk of gezond. Ook het wasgoed blijft niet altijd smetteloos wit door de uitlaatgassen. Een beetje terughoudendheid zou de autobranche passen. Straks moeten uit bescherming voor de autolak alle vogels uit de woonkernen worden verdreven. Vogelpoep bijt pas echt in de lak. Ook lindebomen lopen gevaar te worden gekapt, want daar moet je auto in de bloesemtijd ook niet onder geparkeerd staan.

In eerste instantie heeft de rechter de bezwaren van de autohandelaar van de hand gewezen. Autohandelaar Bakker laat het er echter niet bij zitten. In augustus dient het hoger beroep. Dan moet volgens de autohandelaar “duidelijk worden wat zwaarder weegt in dit land: de belangen van een bedrijf met acht medewerkers of de belangen van een hobbyimker” (citaat uit Ommelander Courant). De jurisprudentie lijkt me voorlopig in het voordeel van de bijen.

Erik de Graaf

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Zonder bijen geen landbouw. Ons vreten klijkt me toch wel een zwaarder belang dan geld verdienen aan milieubederf. Laat die man zijn opgelakte blik maar binnenzetten.

Anoniem zei

misschien verstandig om niet direct vooroordelen te hebben en te uiten. wie zegt dat Bakker tegen bijen is??? Er wordt alleen aan de imker gevraagd of hij zijn bijen ergens anders (in de polder oid) kan plaatsen. de Imker liegt over het aantal kasten wat hij bij zijn huis heeft staan!