vrijdag 13 maart 2009

Grensoverschrijdend tegen kolencentrales

Afgelopen woensdag protesteerden op het Duitse waddeneiland Borkum 850 mensen met fakkels tegen drie aan de rand van het waddenzeegebied geplande kolencentrales. Twee ervan moeten op Nederlands grondgebied verrijzen, in de Eemshaven. De derde een paar tientallen kilometers verder aan de andere kant van de Eems in het Duitse Emden.

Het was een zee van fakkels op de boulevard van Borkum. De demonstranten werden bijgestaan door de plaatselijke brandweer, die met zwaailichten de demonstratie ondersteunde. “Wij willen er met deze fakkels voor zorgen, dat bij de politici hier en in ons buurland het licht aangaat”, zei Christian Schäfer van de Bezorgde Burgers van Borkum (BBB). “Wij zullen onze Borkumer belangen en onze schone Borkumer lucht verdedigen”.

Aan de Nederlandse kant van het wad was het minder druk. Toch schijnen ook daar zo’n 150 mensen te hebben gefakkeld voor het goede doel. Toch een opvallend verschil in aantal. Waarom blijven de reacties in Nederland op de geplande bouw van kolencentrales zo lauw?

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: