woensdag 4 maart 2009

Keuls historisch archief

Ondergrondse werkzaamheden leveren niet zelden bovengrondse problemen op. Denk aan de nieuwe metrolijn in Amsterdam, maar ook de bouw van een parkeergarage aan het Damsterdiep in Groningen is al een paar keer stilgelegd. Instortingsgevaar in historische stukjes stad.

Gisteren stortte het gebouw van het Keulse historisch stadsarchief in. Als gevolg van een ondergrondse aardverschuiving door werkzaamheden aan een metrolijn. Beter een archief dan een woonblok met tientallen bewoners, lijkt me. Nu worden “slechts” twee personen vermist. Maar er zijn ook vele onschatbare historische archiefstukken geschaad. Het valt nog te bezien wat ervan gered kan worden.

Vorig jaar bekeek ik de werkzaamheden aan de metro in de buurt het Rƶmisch-Germanische Museum en de Keulse Dom in de binnenstad. Het leek een opmerkelijke tijdreis van de oudheid via de Middeleeuwen naar de hypermoderne nieuwe metrolijn. Op borden leek de geschiedvorsing van de aanleg van de metrolijn te profiteren door het wettelijk verplichte archeologisch onderzoek. Door de klap van gisteren is de geschiedenis toch ineens weer slachtoffer.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: