zaterdag 9 mei 2009

Aardbeving Zeerijp

Gistermorgen om 7.23 uur was er opnieuw een aardbeving in Noord-Groningen. Het epicentrum van de beving met een kracht van 3,0 op de schaal van Richter lag een kilometer ten noorden van Zeerijp. Sinds 1986 doen zich regelmatig aardbevingen voor het gebied rond Loppersum. Ze worden veroorzaakt door de gaswinning. Het KNMI heeft inmiddels zo’n 600 bevingen en bevinkjes als gevolg van de gaswinning geregistreerd.

Noord-Groningen is geen l’Aquila, maar de bewoners schrikken toch elke keer weer. Het Dagblad van het Noorden berichtte vanochtend over mensen die een oude kop-hals-rompboerderij restaureren. De schade van de vorige beving (22.000 euro) is nog niet uitbetaald door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), maar de beving van gisteren heeft alweer nieuwe scheuren veroorzaakt.

Vandaag werd bekend dat ook de middeleeuwse kerk van Zeerijp (uit 1350) gisteren schade heeft opgelopen. Volgens de kerkrentmeester van Zeerijp is de één meter dikke muur van de losstaande toren vermoedelijk doormidden, omdat de nieuwe scheur zowel aan de binnen- als aan de buitenkant zichtbaar is. Volgende week bekijkt Monumentenzorg de schade. De NAM kan het zoveelste schadeformulier verwachten.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: