woensdag 13 mei 2009

Dader aanslag Hitler veroordeeld

Op de dag nadat Demjanjuk in München is aangekomen kijk je toch even op van een bericht dat de dader van een aanslag op Adolf Hitler is veroordeeld. Het gaat hier echter niet om Georg Elser of Claus von Stauffenberg, maar om Frank L. (42), die vorig jaar op de openingsdag van het Berlijnse Madame Tussauds het wassen beeld van Hitler onthoofdde.

“Nooit meer oorlog”, riep L. toen hij als tweede bezoeker van het Hitlerhoekje zijn daad beging. De onthoofding volgde op turbulente discussies in Duitsland over de vraag hoe kies het was de dictator ten toon te stellen in het centrum van Berlijn. Velen waren niet blij met de stunt van Madame Tussauds. Het Berlijnse stadbestuur en joodse belangenorganisaties hadden erop aangedrongen het beeld niet “onbecommentarieerd” te plaatsen en te voorkomen dat Madame Tussauds een bedevaartsoord voor verstokte nazi’s zou worden. Daardoor (en niet eerder) kwam de toezegging dat er informatieborden en een fotografieverbod zouden komen uit respect voor de slachtoffers.

De “aanslag” kwam van een derde generatie “Oorlogsduitser”. “Als je in Berlijn opgroeit word je dagelijks met de sporen van de naziterreur geconfronteerd”, betoogde L. Hij verweet het wassenbeeldenmuseum Hitler te positief te hebben voorgesteld zonder daarbij enig idee van de gevoeligheden van de Duitsers te hebben. L. toonde spijt van zijn actie, maar was wel tevreden over aanpassingen aan het nieuwe beeld. De dictator toonde nu veel meer als een gebroken man met een lossere stropdas en een warriger kapsel (zie foto). Toeval, reageerde Madame Tussauds. U merkt het: de discussie wordt ongetwijfeld nog voortgezet. Het Derde Rijk zal nog jarenlang een verhit thema blijven in Duitsland. Frank L. kreeg overigens een geldboete.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: