vrijdag 1 mei 2009

De eerste mei

“Wie nooit in een Mei-betoging heeft meegelopen, weet niet wat socialisme is…. Wie alleen maar in een Mei-betoging heeft meegelopen weet het ook niet”, citeert Meyer Sluyser professor W.A. Bonger (van Problemen der Demokratie uit 1934) in zijn brochure De Partij uit 1946.

Sluyser was in de jaren vijftig de chroniqueur van de sociaaldemocraten, die tegen de tijdgeest in het gevoel van de Rode Familie probeerde warm te houden. Hoogtepunt in de tradities van de SDAP vormden de jaarlijkse meivieringen. Sluyser herinnerde aan een verslag uit de partijkrant Het Volk, waarvoor hij voor de Tweede Wereldoorlog zelf jarenlang schreef: “De kop van de stoet werd reeds op het Kwakersplein ontbonden, toen de staart op het IJsclubterrein nog moest worden opgesteld”. En dat was lang...

Erik de Graaf

1 opmerking:

Egbert zei

Ooit liep ik in een 1 mei betoging mee. In de Russische provincie, nadat ik om 09.00 uur in mijn studentenkamer was gewekt door studenten die 'm al behoorlijk hadden zitten. Wij kozen(unaniem) als leuze voor die dag: LEVE DE SAMENWERKING TUSSEN DE RUSSISCHE BOEREN EN DE HOLLANDSE BOURGEOISIE! HOERA! Waarmee wij later die ochtend vrolijk zwaaiend - en zachtjes roepend, want helden waren we niet - voorbij het lokale partijkader paradeerden.
Begin jaren tachtig. Komt nooit meer terug.