donderdag 21 mei 2009

WARFFUM 22.05.62

Elke stad, ieder dorp kent monumenten, die verwijzen naar meer of minder roemrijke momenten uit het plaatselijke verleden. In Warffum staat sinds 1962 op de hoek van de Westervalge en de A.G. Bellstraat het inwendige oor. Het kunstwerk werd in opdracht van de PTT gemaakt door kunstenaar Willem J. Valk. De dichter Adriaan Roland Holst schreef op 2 mei 1962 de tekst voor het monument:

“Voortaan kan
– geeft de hand maar haar stil teken –
elk waar ook in het land met wie ook spreken.
Stilte vol taal die Nederland nu bestrijkt.
In dit klein dorp werd een groot doel bereikt”.


Welk groot doel werd dan wel in Warffum bereikt? Op 22 mei 1962 werd het als laatste Nederlandse gemeente aangesloten op het geautomatiseerde telefoonnet. Na Zwitserland was Nederland daarmee het tweede land ter wereld waar het binnenlandse telefoonverkeer volledig geautomatiseerd werd. Er kwam geen telefonist meer aan te pas.

De 22e mei 1962 werd een feestelijke dag voor de PTT en Warffum. De automatisering was hot news. Er werden een speciale postzegel en een eerstedagenvelop uitgegeven. Het monument werd onthuld en plaatselijke handelsvereniging organiseerde een feestweek. De cineast Louis van Gasteren maakte een promotiefim voor de PTT onder de titel WARFFUM 22.05.62. De film eindigt met de festiviteiten rond de indienstneming van de centrale in Warffum. Burgemeester Simon de Waard ontvangt de hoofddirecteur van de PTT. En beelden uit het plaatselijke cafë. De prachtige film is op internet te bekijken.

Alleen het inwendige oor staat er, 47 jaar na dato, verwaarloosd bij. Het gedicht van Roland Holst is nauwelijks meer te lezen, het oor zelf is vies en kapot en het plantsoentje eromheen wordt slecht ondergehouden. Het siert een gemeente of een bedrijf als (inmiddels) KPN als het de verwijzingen naar het eigen verleden koestert. Een stevige opknapbeurt lijkt me hier op zijn plaats.

Erik de Graaf

2 opmerkingen:

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Unknown zei

{Vorige reactie verwijderd vanwege een kleine correctie]

Beste Erik,

Het zal je verheugen dat de Vereniging Dorpsbelangen Warffum enige tijd geleden het gesprek met de KPN en de gemeente Eemsmond is aangegaan met betrekking tot de deplorabele toestand van dit beeld.

Wanneer het beeld wordt opgeknapt en hoe dat zal gebeuren staat nog niet vast. Het belang van dit beeld gaat kennelijk meer dorpsgenoten ter harte, want wij zijn er door hen op attent gemaakt.

Een leuk stukje trouwens en bedankt voor het plaatsen van de tekst van het gedicht van Roland Holst. Goed beschouwd staat daar een belangrijk stuk cultureel erfoed te verkommeren.

De link naar de film over de aansluiting van Warffum op het "geheel geautomatiseerde telefoonnetwerk" is de moeite van het doorklikken meer dan waard. Een geweldige film. Vreemd eigenlijk, want een op zichzelf vrij prozaïsche gebeurtenis is hier verweven met een hele reeks verhalen, waarvan er één nogal dramatisch eindigt. De film is ook een tijdmachine, je kijkt plotseling terug in die zestiger jaren die geheel uit grijstinten lijkt te bestaan. Iedereen spreekt bekakt, snel en rookt 'sigaretjes'. Je zou willen dat de passages in Warffum iets minder snel waren gemonteerd, waardoor je meer van de omgeving zou zien. Een leuke toevoeging aan je blog, ik ken het Geheugen van Nederland goed, maar deze was ik niet tegengekomen.

Succes met je blog ... hoe meer van dit soort leuke posts, hoe beter!

Hartelijke groet,
Eelco