zaterdag 1 mei 2010

Feyenoord-aanvoerder in de zendtijd voor politieke partijen


In maart schreef ik over een opmerkelijk stemadvies van aanvoerder Otto Frässdorf van de Oost-Duitse landskampioen Vorwärts Berlin. Op de dag van Feyenoord-Vorwärts voor de kwartfinale van de Europa Cup I in maart 1970 richtte hij een oproep tot de Oost-Duitse kiezers. Ze moesten op 22 maart 1970 vooral gaan stemmen bij de regionale verkiezingen om het Oost-Duitse socialisme te versterken.

Het Algemeen Handelsblad drukte de Nederlandse vertaling van Frässdorfs oproep indertijd integraal af op de dag van de wedstrijd. De krant vroeg zich daarbij cynisch af waarom Feyenoord-aanvoerder Rinus Israël het had nagelaten de Nederlandse kiezers voor de Provinciale Statenverkiezingen toe te spreken, op de dezelfde woensdag als de kwartfinale werden gehouden.

Op sportgeschiedenis.nl liet Jurryt van de Vooren zien dat Dick Schneider, de nieuwe aanvoerder van Feyenoord, drie jaar later wel een stemadvies gaf. In een spotje van D’66 (bekijk het spotje hier) presenteerde Schneider zich als progressief liberaal, die met zijn stem op D’66 (toen nog met komma) bij de Tweede Kamerverkiezingen van november 1972 het kabinet-Den Uyl mogelijk had gemaakt.

Helemaal natuurlijk klinkt het verhaal van de Feyenoord-aanvoerder niet. Met zijn pleidooi voor de lagere inkomens had hij wellicht toch beter een andere partij kunnen kiezen. Geen woorden, maar daden.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: