vrijdag 19 maart 2010

Kolencentrales in de Eemshaven


In de Eemshaven wordt flink gebouwd aan twee nieuwe energiecentrales. RWE ontwikkelt een kolencentrale met ontzaglijke CO2-uitstoot. NUON bouwt een “kaveltje” verder een multi-fuelcentrale (zie foto), die waarschijnlijk eerst op gas zal draaien maar in een later stadium zeker ook steenkolen niet uitsluit.

Niet helemaal van deze tijd, lijkt het me eufemistisch, hoewel economische en politieke crises de klimaatcrisis al wat lijken te hebben verdrongen. Ondertussen zijn de bouwactiviteiten in de Eemshaven goed voor de Groningse economie. Honderden, later zelfs duizenden bouwarbeiders (voor 90% uit verre buitenlanden) verblijven een poos in Noord-Groningen en laten hun sporen na voor regionale bedrijven. Hoeveel structurele arbeidsplaatsen de centrales zullen opleveren blijft nog even de vraag.

Gisteren was er een banenmarkt in de Eemshaven, waarop zo’n 2000 belangstellenden zich oriënteerden op 250 á 400 toekomstige banen bij energiecentrales en andere bedrijven. Maar de protesten tegen de bouw van de kolencentrales zijn nog niet verstomd. Volgende week zaterdag organiseert de Vereniging Zuivere Energie, die de bouw van een kolencentrale aan de Duitse kant van de grens in Oost-Groningen met succes bestreed, een protestbijeenkomst bij het bouwterrein van de smerigste kolencentrale in de Eemshaven, die van RWE. Alle bezwaarprocedures zijn nog niet doorlopen. Er rest dus nog hoop een stokje voor deze CO2-giganten te steken.

Erik de Graaf

PS: een eerder stuk over bezwaren tegen de kolencentrales

Geen opmerkingen: