zondag 14 maart 2010

Station Zoutkamp, denk aan uw bagage!


Vanuit de stad Groningen kun je met de trein over het Hogelandspoor naar Roodeschool. Vanaf het tussenstation Winsum was er van 1922 tot 1942 de aftakking voor de Marnelijn naar Zoutkamp aan de Lauwerszee. Met de stops in Eenrum, Wehe den Hoorn, Leens en Ulrum.

Langs het traject zijn nog talloze herinneringen van de spoorlijn terug te vinden. Van resten van oude spoorbruggen bij Eenrum tot aan de oude stationsgebouwen van Leens, Ulrum en Zoutkamp. Twee jaar geleden opperde ik de mogelijkheid de spoorlijn opnieuw aan te leggen om nieuw asfalt met nieuwe treinlijnen te bestrijden. Nog langer geleden schreef ik over een botsing van de trein uit Zoutkamp met een bus met werklozen, die in het kader van de werkverschaffing onderweg waren naar de inpoldering van de Linthorst Homanpolder. Dertien tewerkgestelden en hun chauffeur kwamen om het leven.

Van het voormalige station in Zoutkamp is weinig herkenbaars overgebleven. Zelfs het spoorrails schijnen in de oorlog naar Duitsland te zijn vervoerd. In een oude familiedoos vond ik een foto van het spoorwegemplagement Zoutkamp (met g), gemaakt door B. Oosterhof uit Zoutkamp. Behalve het stationsgebouw ontstonden er in 1920 ook een locomotiefloods en woning voor de stationschef.

Erik de Graaf

3 opmerkingen:

Gelkinghe zei

In Ulrum heb je een (typische) Stationsweg.
Ik verbaasde me daar al over, toen ik er van de zomer even was,

Anoniem zei

Ook het stationsgebouw staat er nog.

Unknown zei

Recent heb ik een uitgebreide reportage over de restanten van de lijn Winsum-Zoutkamp op het web gezet:
http://railtrash.jalbum.net/Winsum%20-%20Zoutkamp%20%2817%20juni%202012%29/index.html