donderdag 25 maart 2010

Walter Ulbricht Stadion


Feyenoord-supporter Nard Loonen reisde in maart 1970 met vrienden in een Volkswagen Kever (zie foto)naar Oost-Berlijn. Aanleiding was de heenwedstrijd van de kwartfinale van de Europa Cup I tegen de Oost-Duitse landskampioen Vorwärts Berlin. Deze week publiceerde hij zijn reisverslag op de site van de supportersvereniging van Feyenoord.

Bij lezing komt de benauwde grauwheid van de DDR in de vroege jaren zeventig weer tot leven. Even dacht ik tijdens het lezen zelfs dat ik bruinkool rook, de brandstof die in een stevige winter als die van 1970 veel smog in heel Berlijn veroorzaakte. Nard Loonen beschrijft de ontmoeting van Feyenoord- en Ajax-supporters bij de Duits-Duitse grens bij Helmstedt (Ajax speelde op dezelfde dag in Jena), de trage rit over de transitweg naar Berlijn met een boete voor te snel rijden, een daagje toerisme in der Hauptstadt der DDR en tenslotte de met 1-0 verloren wedstrijd. Twee weken later zette Feyenoord in de eigen Kuip orde op zaken. Het werd 2-0, precies zoals Van Hanegem al na de wedstrijd in Oost-Berlijn had voorspeld.

Het verslag van Nard Loonen is geïllustreerd met prachtige eigen foto’s van het Walter Ulbricht Stadion. Dat stadion werd al in 1992 afgebroken. Op die plek wordt nu het nieuwe hoofdkwartier van de Duitse geheime dienst, de Bundesnachrichtendienst, gebouwd.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: