dinsdag 16 maart 2010

Met Lenin tegen Feyenoord


Kunt u zich voorstellen dat Rinus Israel voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart 1970 met een stemadvies kwam? Nee, het Algemeen Handelsblad ook niet. Die krant drukte op 18 maart 1970 wel zo'n kiezersoproep af van de Oost-Duitse voetballer Otto Frässdorf, die toen met zijn club Vorwärts Berlin in Rotterdam was voor de return van de kwartfinale van de Europa Cup I tegen Feyenoord. De oproep getuigt vanhet vereist politieke (communistische) engagement van de Oost-Duitsers voetballers.

Hieronder Otto Frässdorfs oproep tot de Oost-Duitse kiezers:

“Verkiezingen zijn bij ons in de DDR altijd aanleiding, de afgelopen kiezersperiode te overzien en onze blik op de toekomst, op de nog komende opgaven te richten. Dat is des te zinvoller aan het begin van het derde decennium van onze republiek.
In de kiezersoproep van de Nationalrat van het Nationale Front in het democratische Duitsland wordt daarover gezegd:
‘Het was een tijd van inspannende, scheppende en succesvolle arbeid van miljoenen burgers uit alle klassen en lagen. Het was een tijd van vooruitgang op alle gebied, waarbij de twintigste verjaardag van de DDR een hoogtepunt was’.
Zonder onbescheiden te zijn, geloof ik, dat wij manschappen van het volksleger en wij sportlieden van de DDR, en speciaal ook wij voetballers van FC Vorwärts Berlin hebben bijgedragen tot die positieve balans.
Maar wij kunnen en mogen ons niet neerleggen bij het bereikte. Wij zijn allen geroepen, ieder op zijn plaats en in zijn groep, nieuwe opzienbarende prestaties voor de verdere totale versterking van onze republiek te volbrengen. Aldus eren wij Lenin het beste en bereiden wij ons waardig voor op de 25e verjaardag van de bevrijding van het Duitse volk van het Hitlerfascisme.
Het doet me natuurlijk bijzonder veel genoegen, dat de sport in de kiezersoproep een passende plaats heeft gevonden, want als een van de komende opgaven wordt de verdere ontwikkeling van een rijk geestelijk-cultureel leven, de sport en de recreatie genoemd. Dat zal voor mij en al mijn collega’s uit de Oberligagroep aanleiding zijn ons nationale volksleger en onze republiek bij de wedstrijden om de Europa Cup tegen Feyenoord en bij de komende competitiewedstrijden te vertegenwoordigen”.

Erik de Graaf

Geen opmerkingen: